Vad är endometrios?

Endometrios är en vanlig gynekologisk sjukdom i livmoderslemhinnan. Den förekommer hos cirka 10% av kvinnor i fertil ålder. Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Vävnader kan förekomma till exempel i livmodern, äggstockarna eller mellan slidan och anus. Dessa kolonier av endometrios reagerar på menstruationscykeln och orsakar en kronisk inflammationsreaktion. Orsaken till endometrios är okänd, men den är delvis ärftlig. Eftersom sjukdomen är beroende av östrogen slutar den naturligt i klimakteriet.

 

Vilka symptom orsakar endometrios?

Symptomen kan variera beroende på platsen för kolonierna av endometrios. Det vanligaste symptomet är kraftiga menstruationskramper, och särskilt smärta i nedre buken före och under menstruationen. Sjukdomen kan också innebära smärta vid urinering, avföring och samlag.

 

Ova Plus behandling av endometrios och mensvärk

Endometrios har en betydande inverkan på livskvaliteten och är därför viktig att behandla.

 

Hur kan endometrios behandlas?

Endometrios kan inte helt botas men det finns behandlingar för att lindra symptomen. Primära medel är vanligtvis hormonbehandling och smärtstillande medicinering. Dessa behandlingar minskar aktiviteten i livmoderns muskler och hjälper mot smärtan. E-piller och smärtstillande medicinering medför dock biverkningar och är inte riskfria. Ytterligare är hormonbehandling inte lämplig för kvinnor som försöker bli gravida. Kirurgisk behandling ges främst endast i svåra former av sjukdomen.

Av denna anledning är behandling med TENS-apparat ett utmärkt sätt att behandla smärtan av endometrios. Ova Plus erbjuder ett effektivt och naturligt sätt att lindra endometrios och mensvärk, utan biverkningar. Apparaten är liten, diskret och enkel att ta med sig. Du kan till exempel osynligt bära den med dig under kläderna hela dagen.

Läs mera om Ova Plus!