De flesta kvinnor ser fram emot graviditeten. Graviditeten är en spännande och speciell tid. Tyvärr är graviditet också förknippat med obehag som illamående på morgonen, ryggsmärtor, trötthet och huvudvärk. Besvären är förstås individuella, men de kan inte helt undvikas.

Det kan vara svårt att lindra smärta med medicin, eftersom många mediciner inte rekommenderas för gravida kvinnor. Endast ett fåtal läkemedel som finns på apotek är helt säkra under graviditeten, och det är också en god idé att använda växtbaserade läkemedel med försiktighet. Som tur är finns det dock också helt naturliga och riskfria sätt att behandla graviditetsbesvären!

Tenscare blogg Hur behandla otäcka biverkningar under graviditeten.

Morgonillamående

Morgonillamående är kanske det mest kända besväret under graviditeten. Hos vissa kvinnor kan enbart vissa lukter utlösa illamående. Besvären tros bero på förhöjda HCG- och östrogennivåer på grund av graviditet. Trots sitt namn uppstår illamående ofta på dagen såväl som på natten. Symtomen försvinner vanligtvis vid graviditetsveckorna 14-16, men i vissa fall kvarstår illamående även efter ett barns födelse.

Ett bra sätt att förebygga känslan av illamående är att äta produkter med ingefära. Ingefära har visat sig förhindra inflammation och neutralisera magsyror som orsakar illamående. Dessutom kan proteinrik mat, te med pepparmynta, kex, citrondoft eller tuggummi med pepparmynta hjälpa.

Det är också mycket viktigt att hålla sig hydrerad hela tiden. Varm och fet mat bör undvikas eftersom de kan få dig att må sämre. Akupunktur- och resesjukarmband kan också hjälpa mot illamående. 

 

Ryggont

Ryggsmärtor, särskilt i nedre delen av ryggen, är en vanlig åkomma under graviditeten. Anledningen till ryggsmärtor är att den ökade vikten under graviditeten fördelar sig runt buken och därmed ändrar tyngdpunkten.

Att behålla en bra hållning kan redan hjälpa. Det är bra att vara uppmärksam på att stå med rak rygg och lägga en kudde som stöder mellan kroppen och stolen när du sitter. Mammayoga kan också vara till hjälp. Dessutom hjälper moderskapsbältet och varma och kalla kuddar till att lindra smärta.

Du kan också använda TENS-apparat för att lindra ryggsmärtor under de sista 3 veckorna av graviditeten. Elektronisk nervstimulering lindrar smärta effektivt och tryggt. Vår Perfect MamaTENS är speciellt designad för gravida kvinnor. Apparaten hjälper mot både ryggsmärtor och förlossningsvärk i slutet av graviditeten. Perfect MamaTENS kan även användas efter förlossning, till exempel för att lindra ryggsmärtor och för att lindra smärta orsakad av kejsarsnitt eller sprickor i mellangården.

 

Trötthet

Att fostra en liten människa kräver att kroppen konstant arbetar, vilket naturligtvis tar mycket energi. Därför är det helt normalt att vara väldigt trött även om man inte gör så mycket något fysiskt.

Lösningen på detta är enkel – sömn. Sov när som helst din kropp behöver sömn. Om du lider av sömnlöshet kanske du vill prova meditation. Att lägga en kudde mellan benen och under nedre ryggen kan hjälpa till med de fysiska sömnproblemen.

Det är en bra idé att hålla din kost rik på protein och kolhydrater. Bra råvaror är bland annat ägg, lax, pumpa, nötter, hummus, havregryn och äpplen. Rött kött och bladgrönt bör läggas till kosten under graviditetens andra trimester.

 

Huvudvärk

Tyvärr är huvudvärk också ett bekant fenomen under graviditeten. Alla hormonella förändringar i kroppen samt högt blodtryck är benägna att ge huvudvärk. När du reglerar ditt sockerintag och kommer ihåg att vila och träna tillräckligt blir värken ofta bättre. Vissa säger att zonterapi hjälper, men varma eller kalla bad fungerar också bra.

Huvudvärk kan också orsakas av någon sjukdom som bihåleinflammation eller snuva. Smärtan kan också kännas bakom ögonen. I dessa fall kanske du vill kontrollera att hemmet är tillräckligt ventilerad. Saltlösning och ångdusch kan också vara till hjälp. Användningen av mejeriprodukter kan också göra värken värre. Tillräcklig kalciumintag bör dock inte glömmas.

 

Förstoppning och hemorrojder

En ökning av hormonet progesteron under graviditeten kan orsaka obehag. Hormonet slappnar av kroppens släta muskler, såsom matsmältningskanalen, och maten passerar genom tarmarna långsammare än normalt. Förändringar i kosten hjälper till med detta obehag – mer fibrer och mycket vatten. Det rekommenderas därför att dricka minst 8 glas vatten om dagen. Fiber erhålls väl från frukt, grönsaker, bönor och fullkorn. Plommonjuice och kiwi främjar magfunktionen mycket väl.

 

Matsmältningsbesvär och svullnad

Progesteronhormoner är orsaken även till denna åkomma. Att undvika matsmältningsbesvär under graviditeten är praktiskt taget omöjligt, men du kan ändå påverka magsymtomen. Du kan minimera problemen genom att minska fet och kryddig mat, koffein, tomatprodukter, choklad, lök, alkohol och läsk. Det är bra att också komma ihåg att äta och dricka i lugn och ro, ha på dig lösa och bekväma kläder och ofta äta små måltider. 

 

Åderbråck

Om du aldrig har drabbats av åderbråck kommer besvären sannolikt när du är gravid. Den växande livmodern pressar en stor ven på höger sida av kroppen, och detta sätter press på venerna i benen. Träning är viktigt för att hålla åderbråck på avstånd. Daglig träning förbättrar blodcirkulationen och lindrar spår av åderbråck.

 

Förkylning

Hormonella förändringar skakar också kroppens immunförsvar. Kroppen försöker skydda barnet på alla möjliga sätt, och mamman kan bli mer mottaglig för förkylningar eller till och med influensa. En balanserad och näringsrik kost förebygger förkylningar. Varma drycker och nässköljningar lindrar till exempel förkylningssymtom.

 

Även om graviditeten för med sig många obehag, är det bästa sättet att bekämpa dem att slappna av och ta hand om dig själv efter bästa förmåga. Lyckligtvis kommer du i slutändan, när ett litet barn föds, inte längre ens komma ihåg de små otäcka känslorna du kan ha upplevt under väntetiden.

Läs mer om Perfect MamaTENS -smärtlindraren!