ALLMÄNT

Vilken TENS-apparat skall jag välja?

Perfect PFE Woman
tränar kvinnors bäckenbottenmuskler samt behandlar olika typer av urininkontinens och avföringsinkontinens. Fem förinställda behandlingsprogram.

Perfect PFE Men
tränar mäns bäckenbottenmuskler samt behandlar urininkontinens, avföringsinkontinens och erektil dysfunktion. Fem förinställda behandlingsprogram.

Unicare (ny version av Perfect PFE Woman)
förutom att stärka bäckenbotten och behandla urin- och avföringsinkontinens lämpar sig Unicare också för att lindra endometrios- och menstruationsvärk. Fem förinställda behandlingsprogram.

Kegel Toner
behandlar kvinnors ansträngningsinkontinens och aktiverar och stärker bäckenbottenmuskler. Två förinställda behandlingsprogram.

Sure Pro
mångsidig bäckenbottentränare för professionellt- och hemmabruk. Tolv förinställda behandlingsprogram. Tre manuella behandlingsprogram.

Perfect MamaTENS
lindrar graviditets- och förlossningssmärtor samt smärtor efter förlossningen. Tre förinställda program för smärtlindring.

Perfect TENS
behandlar akut eller kronisk smärta och muskelsmärta tex. nack-, axel- och ryggvärk. Åtta förinställda program för smärtlindring.

Ova Plus
behandlar mensvärk och värk som orsakas av endometrios. Fyra förinställda program för smärtlindring.

MYND-migränband
behandlar och förebygger migrän och huvudvärk. Två förinställda program för smärtlindring.

Hur skiljer sig våra TENS-apparater från konkurrenters produkter?

Vår leverantör TensCare LTD är Europas ledande distributör av TENS-apparater. TensCare tillverkar högkvalitativa och noggrant testade apparater. TensCare-apparaternas prestanda har bevisats genom praktiskt användning i 25 år. TENS-apparaterna lämpar sig också för professionellt bruk inom vården.

Alla våra TENS-apparater har 2 års garanti och fri frakt. Vår kunniga kundservice betjänar i alla frågor t.ex. angående apparatens funktion eller köp.

Anmärkningsvärt är att det finns märkbara skillnader i kvalitet och hållbarhet när det kommer till olika leverantörers elektroder. De självhäftande och återanvändbara elektroderna, som säljs i vår webbutik, är kliniskt testade och av hög kvalitet.

Var hittar jag kundrecensioner om TENS-apparater?

Med våra produkter har tiotusentals kunder fått hjälp till olika hälsoproblem.

Till kundrecensioner
Hur fungerar en TENS-apparat till smärtlindring?

TENS är en förkortning för transkutan elektrisk nervstimulering, på engelska Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation.

TENS är en behandlingsmetod som smärtkliniker och fysioterapeuter använder överallt i världen. TENS lindrar smärta och kan till exempel minska behovet av smärtmedicin. Behandlingen går ut på att stimulera kroppens egna smärthämmande system.

SMÄRTPORT
TENS-apparaten skickar svaga elektriska impulser genom huden till smärtans källa via elektroder som placeras nära smärtan. Impulserna stimulerar nerverna som förmedlar känslan av beröring och temperatur. Dessa nerver är kopplade till samma delar av ryggmärgen som de smärtförmedlande nerverna. En stark signal från de sensoriska nerverna frigör kemiska föreningar i ryggmärgen som förhindrar smärtsignalen från att passera genom ryggmärgen till hjärnan. Detta fenomen kallas för att smärtan passerar en”port”.

TENS-apparaten lindrar smärta genom att stimulera porten. Effekten varar i 1–2 timmar. Du kan prova att avbryta behandlingen för en timme för att sedan fortsätta senare. TENS-behandlingen kan upprepas flera gånger per dag.

FRISÄTTNING AV ENDORFINER
När du ställer in TENS-apparaten på en låg frekvens börjar kroppen frisätta endorfiner, kroppens egna morfinliknande avslappnande och smärtlindrande ämne.

I tillståndet som frisätter endorfin infaller den starkaste smärtlindringen efter 40 minuter och kan vara upp till fyra timmar efter behandlingen.
Hos flesta människor lindras smärtan. Hos somliga kan smärtan försvinna helt under TENS-behandlingen, medan andra kräver långvarig och regelbunden användning för att känna av effekten.

ANVÄNDNING AV APPARATEN
Du kan använda TENS-behandlingar så mycket och ofta som du behöver. De kan till och med användas kontinuerligt, men elektroderna måste flyttas regelbundet (med minst 12 timmars mellanrum) för att huden ska kunna andas.
Endorfinfrisättningen fungerar bäst när styrkan är tillräcklig för att stimulera små muskelkontraktioner. När muskelkontraktionerna har pågått i ca 20 minuter kan musklerna bli ömma. I detta fall ska behandlingen avbrytas. Det effektivaste sättet att frisätta endorfin är behandlingar på 20–40 minuter.

Till vilken typ av smärta kan TENS-apparaten hjälpa?

TENS-behandling kan lindra smärta som beror på olika anledningar. Den är lämplig för behandling av muskel-, led- och nervsmärtor. Dessutom kan den också användas för att behandla muskel- och skelettsmärtor såsom långvarig smärta. TENS-behandling används också ofta för smärtlindring i de tidiga stadierna av förlossningen. Andra exempel på smärta som kan lindras med TENS-behandling är migränsmärta, mensvärk och muskel- och ledsmärta.

TENS-apparater kan användas för smärtlindring som den enda behandlingen eller i kombination med andra behandlingar. Du kan lugnt fortsätta TENS-behandlingen så länge det lindrar din smärta. Effekten kan upphöra efter några timmar eftersom kroppen vänjer sig vid stimuleringen. Om detta händer bör du ta en paus på cirka en timme och sedan fortsätta behandlingen.

Kan jag använda en TENS-apparat om jag har ett metallimplantat?

Det finns inga referenser i den medicinska litteraturen till effekterna av TENS-behandling på andra implantat än pacemakers.

De elektriska impulserna som används i TENS-behandling tränger bara in cirka en centimeter djupt under huden och innehåller endast en mycket liten mängd energi (bara så mycket som behövs för att aktivera nerven), och borde därför inte ha några biverkningar.

TENS-behandling rekommenderas dock inte för ansiktet eller huvudområdet om du har ett metallimplantat i ansiktet eller huvudområdet (till exempel en tandfyllning av metalls).

Om du har några frågor angående användningen av TENS-apparat i ett område där du har ett metallimplantat, rekommenderar vi att du konsulterar din läkare.

STÄRKNING AV BÄCKENBOTTENMUSKLER OCH URININKONTINENS

Vilka fördelar kan det ha för mig att använda en bäckenbottentränare?

Användning av bäckenbottentränare anses vara det mest effektiva sättet att förebygga och behandla urininkontinens. Trots detta, vet var tredje kvinna inte hur bäckenbottenmusklerna tränas eller kan inte utföra övningarna självständigt. Bäckenbottentränaren kan ge betydande hjälp till kvinnor med att bekanta sig med bäckenbottenmusklerna och känna igen känslan av muskelsammandragning. Dessutom förbättrar träningen muskelkonditionen och minskar de problem som orsakas av muskelsvaghet. Män kan också använda bäckenbottentränare med antingen en analelektrod eller med elektroder som fästs på huden.

Fördelar med att använda bäckenbottentränare:

– stärker bäckenbottenmusklerna
– hjälper att förebygga och minska urininkontinens
– lindrar inte endast symptom utan behandlar själva problemet
– hjälper att minska kronisk bäckensmärta
– främjar prostatans funktion hos män
– läkemedelsfri behandling utan biverkningar
– trygg och enkel att använda hemma
– effektiv behandling utan kirurgi
– minskar behovet av inkontinensskydd
– förbättrar kvinnors sexliv genom att stärka bäckenbottenmusklerna
– hjälper till att förhindra att ändtarmen kommer ut

Vilka är fördelarna med en bäckenbottentränare vid behandling av urininkontinens?

Bäckenbottentränare är EMS-apparater för hemmabruk (EMS = elektrisk muskelstimulering) som hjälper kvinnor att stärka sina bäckenbottenmuskler och hantera dem själva. EMS-apparaternas funktion baserar sig på skonsam stimulering av bäckenbottenmuskler med en vaginal- eller analelektrod eller hudelektroder. När bäckenbottenmusklerna stärks och aktiveras blir det lättare för dig att själv kontrollera din blåsa.

Effektiviteten av bäckenbottenträning, särskilt efter förlossning, har visats i flera studier.

Vilka är fördelarna med bäckenbottenträning vid behandling av avföringsinkontinens?

Avföringsinkontinens kan orsakas av svaga eller dåligt fungerande ringmuskler eller skador på nerverna som styr dem.

Med hjälp av elektronisk muskelstimulering, eller EMS-behandling, kan musklerna tränas om för att dra ihop sig. Målet med behandlingen är att gradvis gå vidare till aktiva övningar och på så sätt återställa styrkan, uthålligheten och kontrollen av bäckenbottenmusklerna till bästa möjliga nivå.

Kan smärta kring bäckenet lindras med bäckenbottentränaren?

Ja. Perfect PFE Woman-, Unicare– och Sure Pro -bäckenbottentränare lämpar sig även för att lindra smärta kring bäckenet.

Att använda programmen URGE och PAIN får kroppen att frigöra endorfiner – kroppens naturliga smärtstillande medel – och på så sätt lindra bäckensmärtor. Programmen URGE och PAIN kan användas med vaginal-, anal- och hudelektroder.

Varför är starka bäckenbottenmuskler viktiga för graviditet och förlossning?

Bäckenbottenövningar stärker och aktiverar bäckenbottenmusklerna och ökar blodcirkulationen i området kring bäckenbotten.

Starka och välfungerande bäckenbottenmuskler hjälper att stödja den extra vikt som graviditeten medför, underlättar förlossningen och främjar läkning av området mellan slidan och anus efter förlossningen genom ett ökat blodflöde.

Bäckenbottenmuskulaturens goda form förhindrar också urininkontinensproblem som vaginal förlossning ofta kan orsaka.

Kan en bäckenbottentränare hjälpa också män?

Var sjunde man lider av någon form av inkontinens under sin livstid. Att träna bäckenbottenmuskler kan verka som en konstig tanke för många män, eftersom dessa övningar mycket oftare förknippas med kvinnor. Men att upprätthålla muskelkondition är lika viktigt för män. Bäckenbottenmusklerna är gömda under bäckenet, men de har många viktiga funktioner. De stöder de inre organen och förebygger urin- och avföringsproblem.

Med TENS-apparat kan du träna bäckenbottenmusklerna effektivt och utan ansträngning och på så sätt förebygga och behandla eventuell erektil dysfunktion. Apparaten är väldigt enkel att använda och du behöver inte aktivera musklerna själv, utan apparaten gör träningen åt dig. Perfect PFE Men bäckenbottentränaren stimulerar försiktigt bäckenbottenmusklerna genom elektroder fästa på huden eller via en analelektrod.

 

Behandling av erektil dysfunktion genom att stärka bäckenbotten

Cirka 20% av män i alla åldrar lider av mild erektil dysfunktion. Emellertid är tillfällig erektil dysfunktion vanlig och de flesta män lider av detta någon gång. Det är bra att komma ihåg att erektil dysfunktion inte är en sjukdom utan ett symptom. Om störningen orsakas av en underliggande sjukdom, måste god behandling av sjukdomen tillhandahållas. Vissa mediciner orsakar erektil dysfunktion, och då kan byte av medicin hjälpa med problemet.

Om erektil dysfunktion har att göra med blodcirkulationen är förstärkning av bäckenbottenmusklerna ett effektivt hjälpmedel för problemet. Bäckenbottenträning har visat sig förbättra erektion och också stärka orgasm. Med regelbunden muskelövning i bäckenbotten kan man till och med helt undvika behovet av medicinering.

Bäckenbottenmusklerna kan också tränas utan hjälpmedel, men att hitta musklerna kan vara svårt och träningen kan lätt glömmas bort. För att få resultat, liksom med gymträning, måste musklerna tränas med måtta och tillräckligt ofta.

 

Träning av bäckenbottenmuskler efter borttagning av prostata

Bäckenbottenträning är också mycket viktigt för män, särskilt efter borttagning av prostata eller inkontinensoperation. Under de första veckorna efter borttagning av prostata lider nästan alla patienter av någon grad av urininkontinens. Övningar för att stärka bäckenbottenmusklerna kan vara ett mycket effektivt hjälpmedel för att återställa kontinensen.

En studie som följde män i ett år efter borttagning av prostata, fann man att bäckenbottenträningen hade en effektiv inverkan vid behandling av inkontinens. En bäckenbottentränare för män hjälper till att lokalisera och träna bäckenbottenmusklerna och stärker på så sätt musklerna som förhindrar urininkontinens.

Mest typiskt är att urininkontinens inom tre månader efter borttagning av prostata förekommer mild. Detta kan dock också kännas väldigt påfrestande då patienten återhämtar sig från operation och väntar på att återgå till ett normalt liv – även mild inkontinens är pinsamt när patienten till exempel är tvungen att använda urininkontinensskydd på jobbet.

Vi vill betona att övningar ska göras rimligt och ofta. I många fall förväntar sig patienterna resultat orealistiskt snabbt. Situationen är dock densamma som vid ett gympass: resultaten är inte omedelbara, och inga synliga magmuskler fås genom att besöka gymmet en gång i veckan. Att förbättra blåsfunktionen med bäckenbottenövningar kräver uthållighet, regelbundenhet och effektiv träning, precis som att öka muskelkonditionen.

Tre månader efter prostataoperation har urininkontinensen förbättrats hos 70 % av patienterna. Urininkontinens anses vara botat när skydd inte längre behöver användas. Ett år efter operationen lider endast 4 % av patienterna av inkontinens i den mån att det påverkar livet.

 

Behandling av avföringsinkontinens genom att stärka bäckenbottenmusklerna

Avföringsinkontinens kan bero på en svag eller dåligt fungerande ringmuskel eller skador till nerverna som kontrollerar den. Avsikten är att träna ändtarmens ringmuskel och de övriga bäckenbottenmusklerna på nytt så att de drar sig samman mera effektivt.

Behandlingens syfte är att så småningom gå vidare till aktiva övningar och sedan återställa bäckenbottenmusklernas styrka, uthållighet och muskelkontroll till en så hög nivå som möjligt.

En bäckenbottentränare kan hjälpa dig om din förmåga att dra samman ringmuskeln saknas helt eller är bristfällig. Använd programmen STRES eller TONE. Styrkan ska vara så hög som möjligt utan att det gör ont. Om möjligt ska du försöka dra samman musklerna själv i takt med sammandragningarna som apparaten åstadkommer.

Vad är inkontinens?

Inkontinens, eller urininkontinens, är en vanlig åkomma, vars svårighetsgrad kan variera från enstaka mindre läckage till att fullständig förlora kontrollen över urinblåsan och tarmen. Inkontinens kan förekomma hos människor i alla åldrar, men sannolikheten ökar med åldern. Inkontinens kan dock behandlas effektivt och ofta till och med helt botas.

Urininkontinens beror ofta på svag eller sträckt bäckenbottenmuskulatur. Bäckenbottenmuskulaturens funktion är att stödja organen i buken och bäckenet och att hjälpa till att kontrollera urinblåsan och tarmarna. Dessutom hjälper bäckenbotten till att stödja fostret under graviditeten och stöder ryggraden tillsammans med mag- och ryggmusklerna. Hos män har bäckenbottenmusklerna också en betydande effekt på erektion och utlösning.

Inkontinens kan ha att göra med till exempel:

– urinläckage under träning, skratt, hosta eller nysningar
– plötsligt behov av att urinera; svårt att hinna ta sig till toaletten
– ökat behov av att kissa
– urinerings- eller avföringsproblem
– plötslig förlust av kontroll över urinblåsan eller tarmen
– oavsiktliga pruttar
– framfall
– smärta i bäckenområdet
– samlagssmärtor

Urininkontinens kan ofta behandlas effektivt. Behandlingen beror på typen av och orsaken till inkontinens.  Bäckenbottenträning anses vara det mest effektiva sättet att förebygga inkontinensproblem. De vanligaste typerna av inkontinens är:

ANSTRÄNGNINGSINKONTINENS – Uppstår i samband med händelser som ökar trycket i bukhålan (hosta, nysning, skratt, lyft av tunga föremål, fysisk ansträngning).

TRÄNGNINGSINKONTINENS – Den här typen av inkontinens innebär ett så plötsligt behov av att kissa att du kanske inte hinner till toaletten. Fenomenet är också känt som överaktiv blåsa. Trängningsinkontinens blir vanligare med åldern.

BLANDINKONTINENS – En blandning av både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens.

Vad är trängningsinkontinens och hur kan den behandlas?

Trängningsinkontinens är ett tillstånd där urinblåsans muskulatur drar samman, även om det endast finns lite urin i urinblåsan. Detta uppfattas som ett tvångsmässigt behov att urinera, vilket också kan leda till tömning av urinblåsan. Trängningsinkontinens kallas också för överaktiv urinblåsa.

Bäckenbottenstimulering utförd med hjälp av en bäckenbottentränare hjälper till vid behandling av trängningsinkontinens att lugna bäckenbottenmusklerna och minska intensiteten och tätheten av urineringsbehovet. Till skillnad från andra behandlingar har bäckenbottenstimulering inga biverkningar. Dessutom riktar den sig alltid mot rätta muskler och kräver inte patientens aktiva deltagande.

Alla våra bäckenbottentränare har ett program för behandling av trängningsinkontinens (URGE) förutom Kegel Toner.

Vad är ansträngningsinkontinens och hur kan den behandlas?

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Cirka 85-90% av kvinnor med inkontinens drabbas av denna form av inkontinens. Ansträngningsinkontinens uppstår när urinblåsan utsätts för plötsligt tryck (”ansträngning”).

Bäckenbottenmusklerna är placerade runt urinblåsan och ändtarmen och stödjer de inre organen. Då bäckenbottenmusklerna försvagas (på grund av förlossning, åldrande eller övervikt), är de mindre kapabla att motstå plötsliga trycksvängningar. Därför kan urin läcka, till exempel vid hosta, nysning eller till följd av fysisk ansträngning.

Bäckenbottentränaren hjälper till att stärka och aktivera bäckenbottenmusklerna, förbättra deras styrka och tryckmotstånd. Alla våra bäckenbottentränare har programmet STRES utformat specifikt för att behandla ansträngningsinkontinens.

Till skillnad från andra behandlingsformer har bäckenbottenstimulering inga biverkningar. Dessutom riktar den sig alltid mot rätta muskler och kräver inte patientens aktiva deltagande.

Enligt flera studier, lindrar symptomen eller patienten återhämtar sig fullständigt, i cirka 70 % av fallen med ansträngningsinkontinens när de använder en bäckenbottentränare för att aktivera bäckenbotten.

Vad är avföringsinkontinens och hur kan den behandlas?

Avföringsinkontinens innebär att ringmuskelns funktion i analen har försämrats. Detta innebär att det läcker avföring utan att du kan förhindra det.

Avföringsinkontinens kan bero på en svag eller dåligt fungerande ringmuskel eller skador i nerverna som kontrollerar den.

Avföringsinkontinens kan behandlas genom att stärka bäckenbottenmusklerna. Behandlingens syfte är att så småningom gå vidare till aktiva övningar och sedan återställa bäckenbottenmusklernas styrka, uthållighet och muskelkontroll till en så hög nivå som möjligt. Avsikten är att träna ändtarmens ringmuskel och de övriga bäckenbottenmusklerna på nytt så att de drar sig samman mera effektivt.

En bäckenbottentränare kan hjälpa dig om din förmåga att dra samman ringmuskeln saknas helt eller är bristfällig. Använd programmen STRES eller TONE. Styrkan ska vara så hög som möjligt utan att det gör ont. Om möjligt ska du försöka dra samman musklerna själv i takt med sammandragningarna som apparaten åstadkommer.

Hur vet jag vilken typ av urininkontinens jag lider av?

Urininkontinens kan delas in i tre huvudtyper som är ansträngnings-, trängnings- och blandinkontinens. Vid ansträngningsinkontinens läcker urinen när en person hostar, skrattar, nyser eller idrottar. Vid trängningsinkontinens uppstår urineringsbehovet så plötsligt att du kanske inte hinner till toaletten i tid. Blandinkontinens är en blandning av ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens.

Du kan läsa mer om de olika typerna av urininkontinens i vår blogg.

Diskutera med din läkare om du är osäker på vilken typ av inkontinens du har.

Vad är vulvodyni och kan bäckenbottentränaren vara till hjälp i behandlingen av den?

Vulvodyni, det vill säga smärta och brännande känsla i kvinnliga könsorgan, är ett överraskande vanligt symptom som drabbar upp till 15% av kvinnor någon gång i livet. Vulvodyni är den vanligaste orsaken till smärta vid samlag hos kvinnor i åldern 18 till 40 år. Detta långvariga smärttillstånd kallas vulvodyni då inte orsaken är någon känd sjukdom och vid en läkarundersökning ser de yttre könsorganen utåt att vara friska.

Bäckenbottenfysioterapi hjälper ofta att lindra symptomen på vulvodyni. Nästan varje patient med vulvodyni har spända och dysfunktionella bäckenbottenmuskler. I fysioterapin övar man att slappna av bäckenbottenmusklerna till exempel med hjälp av elektronisk behandling eller biofeedback-apparater.

Med Perfect PFE Woman– eller Unicarebäckenbottentränaren kan du behandla smärttillstånd beroende på vulvodyni läkemedelsfritt och effektivt hemma. Elbehandlingen slappnar av de spända bäckenbottenmusklerna och lindrar smärta.

Vad är bäckenbotten?

Längst ner i bäckenet finns bäckenbotten som består av två muskellager: djupt och ytligt. Dessa lager samarbetar för att hålla organen kring bäckenområdet friska.

Musklerna i bäckenbotten (från blygdbenet till svanskotan) stöder urinblåsan, livmodern och tarmarna och omsluter ändtarmsöppningen, slidan och urinröret.

En stark bäckenbotten hjälper bland annat att förebygga och behandla urininkontinens. Det är bra att börja bäckenbottenträningen redan som tonåring och träningen bör vara regelbunden. Under graviditeten och efter förlossningen är bäckenbottenträning särskilt viktigt.

Bäckenbotten kan stärkas enkelt och effektivt med hjälp av en bäckenbottentränare.

Hur hittar jag bäckenbottenmusklerna?
Försök knipa och ”lyfta” musklerna runt både vagina och anus samtidigt, som om du skulle försöka hålla in både urin och gas. Ett snabbt sätt att identifiera bäckenbottenmusklerna är att plötsligt avbryta urinering.
 
När du väl har hittat musklerna, ska du komma ihåg att slappna av dem och tömma din blåsa fullständigt. Om du fortfarande är osäker om du spänner de rätta musklerna, kan du lägga två fingrar eller tummen in i slidan. Om du använder rätt muskler, känner du ett lätt tryck i fingrarna.
Vad händer om jag inte kan träna bäckenbotten?

Studier visar att 30 % av kvinnor med inkontinens inte kan med vilja dra ihop sina bäckenbottenmuskler utan behöver hjälp med träning. Bäckenbottentränare kan vara till hjälp i det här fallen. Bäckenbottentränaren stimulerar de försvagade bäckenbottenmusklerna försiktigt och milt med hjälp av program som är kliniskt testade.

Bäckenbottentränaren tränar dina muskler med hjälp av en elektrod som liknar en tampong. Träningen förbättrar muskelstyrkan och gör musklerna mera kontrollerbara.

Effekterna på muskelstyrkan och musklernas kontrollerbarhet börjar visa sig då bäckenbottentränaren används under några veckors tid, 20 minuter om dagen.

ANVÄNDNING AV BÄCKENBOTTENTRÄNARE

Vilken bäckenbottentränare passar mig?

I vårt sortiment hittar du fem olika TENS-apparater som är till för att träna bäckenbotten och behandla urininkontinens:

1. Perfect PFE Woman är den mest populära bäckenbottentränaren i vårt sortiment. Apparaten lämpar sig för att behandla alla typer av urininkontinens. Apparaten kan användas för att stärka bäckenbottenmuskler, för att slappna av en överspänd bäckenbotten och för att behandla avföringsinkontinens.

2. Unicare är en förnyad modell av Perfect PFE Woman. Förutom de egenskaper som Perfect PFE Woman har, kan Unicare även behandla endometrios och mensvärk. Som en ny funktion använder Unicare uppladdningsbart batteri i stället för vanliga batterier, och i förpackningen ingår både en vaginalelektrod och hudelektroder samt Go Gel-glidmedel.

3. Kegel Toner är avsedd för kvinnor som lider av ansträngningsinkontinens dvs urinläckage vid hosta, skratt, nysningar, hoppande eller träning. Med apparaten stärker du dina bäckenbottenmuskler, den lämpar sig särskilt bra efter vaginal förlossning.

4. Sure Pro är den mångsidigaste bäckenbottentränaren i sortimentet. Apparaten är särskilt lämplig för professionellt bruk tack vare dess mångsidiga program men kan också lätt användas hemma. De manuella programmen kan justeras och ställas in noga enligt specifika behov.

5. Perfect PFE Men är designad för män för att stärka bäckenbottenmusklerna och för att behandla urininkontinens, avföringsinkontinens och erektil dysfunktion.

Hur känns det att stimulera bäckenbotten?

När du använder programmet STRESS:

Ett behandlingsprogram för ansträngningsinkontinens orsakar en ”lyftande / åtstramande” känsla. Öka intensiteten på stimuleringen tills du känner en stark men behaglig känsla. Stimuleringen fortsätter i fem sekunder och stoppar sedan i tio sekunder. Fortsätt att öka styrkan tills du når den maximala stimuleringen som känns bekväm. Behandlingen är effektiv endast om den får musklerna att dra ihop sig. Strömmen orsakar dock känningar INNAN den nivån där muskeln börjar dra ihop sig.

Då din kropp vänjer sig vid känslan kan du behöva öka intensiteten under behandlingen för att känna stimuleringen likadan. Med stimulering lär du dig var dina bäckenbottenmuskler sitter. När dina muskler blir starkare kan du försöka hålla dem sammandragna i slutet av stimuleringen.

Som med all träning är det viktigt att vila musklerna. Om du känner muskelsmärta, ta vilodagar tills musklerna återhämtat sig.

När du använder programmet URGE:

Behandlingsprogrammet för trängningsinkontinens orsakar en ”knackande/bultande” känsla. Stimuleringen i detta program skapar en mjukare, vibrerande känsla. När programmet avslutas och bäckenbotten slappnar av kommer du att märka hur mycket bäckenbotten har aktiverats.

Öka intensiteten på stimuleringen tills du känner en stark men behaglig känsla. Om du upplever smärta under behandlingen, minska intensiteten och diskutera med din vårdpersonal om att minska behandlingstiden.

Varför känns stimuleringen bara på ena sidan?

Strömmen går från ena sidan av vaginalelektroden till den andra, så även om det skulle kännas som att den andra sidan av elektroden inte fungerar är detta inte möjligt. Apparaten är försedd med en säkerhetsfunktion som förhindrar strömmen helt att flyta om den inte flyter rätt i kretsen. I det här fallet ger apparaten ingen stimulering alls, utan visar ett LEADS-felmeddelande.

Styrkan på den kännselmässiga uppfattningen beror dock på hur nära nerven den elektriska strömmen är och i vilken riktning den går. Det kan hjälpa om du ändrar vaginalelektrodens placering eller ändrar ledningarnas ordning. Du kan också försöka att försiktigt öka intensiteten något om känslan av stimulering stabiliseras.

Om du trots instruktionerna ovan inte får stimuleringen att kännas jämn, är orsaken till den ojämna stimuleringen hur nerverna löper i din kropp. Hos en liten andel av användare går nerverna så att stimuleringen från elektroden känns mer på ena sidan än på den andra. Den ensidiga känslan kan också bero på nervskador från vaginal förlossning. Den ensidiga känslan beror alltså inte på ett fel i apparaten eller dess delar. I dessa situationer rekommenderar vi att du skaffar en vaginalelektrod i guld. Elektroden har en något annorlunda design, vilket kan göra att stimuleringen känns jämnare.

Vad är det för skilladen på Perfect PFE Woman och Kegel Toner?

Perfect PFE Woman passar för att behandla alla olika typer av urininkontinens, för att stärka bäckenbottenmuskler samt för att behandla bäckensmärta. Perfect PFE Woman är utrustad med fem förinställda behandlingsprogram.

För varje typ av inkontinens finns ett eget behandlingsprogram:
1. ansträngningsinkontinens (STRES)
2. trängningsinkontinens (URGE)
3. blandurininkontinens (MIXED)
Dessutom har apparaten
4. program för att förstärka musklerna (TONE) och
5. för behandling av kronisk smärta i bäckenet (PAIN)

Kegel Toner är avsedd för vuxna kvinnor som (endast) lider av ansträngningsinkontinens och för att stärka bäckenbottenmuskler. Prismässigt är Kegel Toner lite förmånligare än Perfect PFE Woman.

Ansträngningsinkontinens innebär ofrivillig urinförlust vid hosta, skratt, nysningar eller träning (känt som stressbaserad urininkontinens). Om du läcker urin när du hostar, nyser, skrattar, anstränger dig eller vid plötsliga rörelser kallas detta för stressinkontinens.

Kegel Toner rekommenderas inte om du enbart har symptom på frekvent urinering eller trängning (använder toaletten väldigt frekvent eller behöver rusa till toaletten) och inte har symtom på läckage vid hosta, skratt, nysning eller träning.

Kegel Toner är utrustad med två förinställda behandlingsprogram:
1. ansträngningsinkontinens (TRAIN)
2. muskelstärkning (TONE)

Perfect PFE Woman har flera program och är lite dyrare i pris jämfört med Kegel Toner. Om du lider av ansträngningsinkontinens eller endast vill stärka bäckenbottenmusklerna i förebyggande syfte kan du köpa en Kegel Toner. I annat fall rekommenderas Perfect PFE Woman, Unicare eller Sure Pro.

Kan jag använda bäckenbottentränare om jag har koppar- eller hormonspiral?

Du kan använda bäckenbottentränare normalt för att stärka bäckenbotten muskler, då du har spiral. Tillverkaren rekommenderar trots detta att iaktta försiktighet om du har en kopparspiral. Om stimuleringen känns obehaglig ska du direkt avbryta behandlingen och kontakta din vårdpersonal. Det finns en liten risk att stimuleringen kan inriktas på livmoderväggen om spiralen inte är rätt placerad. Vi har inte fått till kännedom av kunder, att apparaten skulle förorsakat några problem.

Hur vet jag om jag har placerat vaginalelektroden rätt?

Vaginalelektroden ska placeras så att dess slinga ligger i horisontalläge (metalldelarna pekar åt höger och vänster, dvs. mot dina lår).

Om elektroden befinner sig i fel position kan det hända att du känner stimulering endast på ena sidan (denna känsla kan emellertid också bero på nervskador som orsakats i förlossningen).

Elektroden är tillräckligt djup när dess kant ligger mellan blygdläpparna. Den sitter ganska naturligt på rätt ställe. Om elektroden inte ligger tillräckligt djupt, känner du sannolikt stimulans i fel ställe.

Om du inte känner något, kan du eventuellt behöva en större elektrod, Liberty Plus -vaginalelektrod.

FÖRLOSSNING

Kan jag använda en vanlig TENS-apparat under förlossning?

Det korta svaret är NEJ.

Även om vanliga TENS-apparater och TENS-apparater avsedda för förlossning fungerar enligt samma principer, är konventionella TENS-apparater inte avsedda att användas under förlossning.

Apparaterna har vissa viktiga praktiska skillnader:

BOOSTKNAPPEN
Vid sammandragningar är det viktigt att modern kan kontrollera apparatens funktioner snabbt, och sedan återställa styrkan lika snabbt när sammandragningen tar slut. Till skillnad från vanliga TENS-apparater har TENS-apparaten som är avsedd för förlossningar en särskild boostknapp som ändrar inställningarna snabbt när det behövs.

FÖRINSTÄLLDA PROGRAM
Våra TENS-apparater som är avsedda för förlossning har skilda program för förlossningens olika skeden. På dem kan du byta program med en knapp. Vanliga TENS-apparater skulle kräva ändring av flera olika inställningar under förlossningen, vilket kan vara svårt med tanke på den stressade situationen.

REGLERING AV EFFEKTEN
I flesta TENS-apparater regleras effekten separat för varje kabel. I Perfect MamaTENS regleras effekten i båda elektroderna för enkelhetens skull med samma knapp.

STORA ELEKTRODER
Förlossningssmärtan är mycket utbredd. Effektiv smärtlindring kräver därför att elektroderna täcker ett stort område. Om du inte använder de större elektroderna som medföljer Perfect MamaTENS, är smärtlindringen inte lika effektiv.

Kort sagt är Perfect MamaTENS mycket tryggare och enklare att använda under förlossning, eftersom de uttryckligen utvecklats för att svara gravida kvinnors behov och deras utmärkta smärtlindrande effekt under förlossning har bekräftats i kliniska test.

Varför skall jag använda Perfect MamaTENS?

TRYGG, LÄKEMEDELSFRI METOD FÖR SMÄRTLINDRING UNDER FÖRLOSSNINGEN

TENS-apparaterna för förlossning anses vara en av de säkraste och mest effektiva moderna metoderna för att lindra smärta under förlossning. Barnmorskor rekommenderar användning av Perfect MamaTENS eftersom de är trygga att använda, erbjuder en naturlig och läkemedelsfri metod för smärtlindring och hjälper modern att hålla sig i rörelse under förlossningen. Detta i sin tur hjälper barnet att sjunka djupare i bäckenet och öppning av födelsekanalen.

FÖRLOSSNING

Apparaternas funktion baserar sig på TENS-metoden (dvs. transkutan elektrisk nervstimulering, på engelska Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Behandlingen lindrar smärta genom att a) hjälpa kroppen att frisätta naturliga smärtstillande ämnen (dvs. endorfiner) och b) genom att blockera förmedlingen av smärtsignaler till hjärnan.

Till skillnad från andra TENS-apparater har Perfect MamaTENS förinställda program som är utvecklade speciellt för att lindra förlossningssmärta.

Perfect MamaTENS har också en boost-funktion som modern kan använda för att snabbt öka effekten vid sammandragningar. Fyra elektroder placeras på ryggen: två direkt under behån och två i nedre delen av ryggen. Elektroderna sänder små elektriska impulser längs med ryggraden i syfte att blockera förmedling av smärtsignaler under förlossningen.

VARFÖR ANVÄNDA Perfect MamaTENS?
– trygg för både mamman och barnet
– läkemedelsfri
– rekommenderas av barnmorskor och läkare
– lättanvänd
– TENS-behandling hjälper nio av tio kvinnor under förlossning
– du har full kontroll över förlossningen
– du kan använda apparaten från förlossningens början till slut; lindrar smärta på vägen till sjukhuset
– hjälper mamman att hålla sig i rörelse
– kan tryggt användas tillsammans med annan smärtlindring såsom lustgas eller petidin
– lämpar sig också för smärtlindring efter förlossningen
– kan användas för att lindra smärta efter episiotomi
– lämpar sig också för lindring av allmän ryggvärk efter graviditeten

NAGELSVAMP

När förbättras naglarnas utseende då jag använder Nailit?

Uppskattad tid för synlig förbättring är 3 till 6 månader. Effektiviteten kan variera från person till person.

Kan lasern under behandlingen med Nailit bränna mig?

Nej du kan inte bränna dig. Användning av en Klass 1M laserenhet skall vara smärtfri och utan biverkningar eller skador.

Vad hjälper mot nagelsvamp?

Nu vet vi vad som är det värsta som kan hända, så om du sitter med en obehandlad nagelsvamp som du vill råda bot på så är det nu du ska läsa vidare. Vad är det bästa sättet att behandla nagelsvamp ­– huskur, krämer eller behöver en läkare kolla på det? Detta beror självklart på hur allvarligt problemet är och hur mycket det påverkar dig i din vardag.

När man först upptäcker att man har problem med en nagel så är det många som använder nätet för att hitta svar. Ofta undersöker man möjligheterna för vad man kan göra själv och då är det ofta huskurer som är första valet. När det kommer till nagelsvamp så är ättika en beprövad metod.

Eftersom många har ättika hemma så är det ett enkelt sätt att försöka lösa problemet, men ofta så behövs det lite mer för att få bot på problemet. Om du misstänker att du har nagelsvamp lönar det sig att söka vård och besöka en vårdcentral för att vara säker på att du får rätt behandling och inte provar en massa receptfria läkemedel i onödan.

Ofta kan problemet lösas med orala eller utvärtes läkemedel och du kan på så sätt bota nagelsvampen fort. Om infektionen inte sprider sig eller förorsakar smärta kan läkaren även rekommendera att endast följa upp hur den utvecklas, men så har du fått ett par kunniga ögon som har kollat på problemet och du behöver inte oroa dig för att det är något värre.

Några få konkreta tips för dig som brottas med nagelsvamp och fotsvamp är att:

  • Tvätta fötterna och se till att hålla dem torra
  • Byta strumpor regelbundet
  • Tvätta dina strumpor vid 60 grader
  • Undvika trånga skor

Vad är lösningen?

Problemet försvinner oftast inte av sig själv, men det blir nödvändigtvis inte värre. Om du inte lider av din nagelsvamp kan det räcka att endast förbättra utseendet på nageln och det kan du enkelt göra hemma. Tenscare har utvecklat en ny produkt som bekämpar nagelsvampens synliga besvär. Med Nailit blir du av med nagelsvampens synliga besvär för gott.

Nailit är en ny generation av laserenheter som du kan använda för att behandla nagelsvampens ytliga besvär i hemmets trygga ramar. Apparaten är lätt, säker och effektiv att använda – så att du kan lyckas bota nagelsvamp fort i hemmets trygga ramar!

Varför får man nagelsvamp?

Vi börjar med den fråga som ofta kommer först: Varför? Nagelsvamp är, precis som det låter, en svamp som angriper nageln. Den påverkar produktion av hudceller, vilket gör att nageln kan bli tjockare och deformerad. Detta kan med tiden förorsaka stor smärta och påverka din vardag.

Symptom kan variera från person till person, men nagelsvampen är känd för sitt fula utseende. Nageln kan bli tjockare och deformerad vilket med tiden kan förorsaka stor smärta.

Om du har en aktiv livsstil och idrottar mycket befinner du dig i miljöer där nagelsvamp kan förekomma. Svampen trivs nämligen i svettiga skor och strumpor, och den varma, mörka och fuktiga miljön som uppstår när man är aktiv gör att svampinfektionen kan frodas.

Den kan även smitta mellan människor och det gör den framför allt om det finns fuktiga golv där många går barfota. Om du ofta befinner dig i sådana miljöer så är det viktigt att se till att fötterna är rena och torra för att minska risken för nagelsvamp. Ett tips kan vara att alltid ha ett par rena strumpor nära till hands så att du kan byta vid behov.

Önskar du att läsa mer om nagelsvamp och fotsvamp finns det information att hämta på bland annat vårdguidens hemsida. Här kan du läsa om olika typer av svampinfektioner men även specifik information angående nagelsvamp, symptom samt behandling av nagelsvamp.

Hur ser nagelsvamp ut?

Det kan vara svårt att veta vad problemet med din nagel är. Nagelsvampen i sig förorsakar ingen smärta utan ses ofta endast som ett kosmetiskt besvär, där nagelns färg påverkas och ofta får en mer gulaktig ton. Efter ett tag kan nageln även bli tjockare, och det är ofta då du börjar märka att det är mindre plats i din sko och att det börjar göra ont när du går. Symptomen kan även visa sig genom att din nagel blir mjuk och skör, och om man har otur kan nageln till sist ramla av.

Var kan man få nagelsvamp?

Fingrar och tår är det vanligaste ställena som det uppstår, men nagelsvamp kan lätt leda till fotsvamp på sikt. Du kommer då se hur huden runt omkring börjar klia, blir röd och spricker. Detta kan bli ett långvarigt problem om du inte behandlar det på rätt sätt. Obehandlad svampinfektion kan i värsta fall sprida sig till och med till könsorganen och förändras till ljumsksvamp.

TILLBEHÖR

Hur ska jag lösgöra elektroderna från huden och hur ska de förvaras?

Stäng av TENS-apparaten innan du tar loss elektroderna.
Du ska inte dra i elektrodkablarna, eftersom kablarna kan gå sönder.

FÖRVARING
Elektrodernas gel är vattenbaserad och kan därför torka.
När du inte använder elektroderna ska de förvaras fast i en plastflik i deras skyddspåse, i en sval plats och skyddat från solljus.

TORRA ELEKTRODER
Om elektroden torkar, kan du spruta eller sprida lite vatten med fingerspetsen på elektroden. Vänta i ca 10 minuter för att elektroden ska få tillbaka sin självhäftande förmåga.

VÅTA ELEKTRODER
Om elektroden blir för fuktig och klibbig kan du lägga den i kylskåpet för några timmar, med den klibbiga sidan uppåt.

ELEKTRODERNAS LIVSLÄNGD
Elektrodernas livslängd varierar beroende på hudens kondition och renhet.
Elektroderna borde klara av ca 30 behandlingar. När de inte längre fastnar på huden och vatten inte längre återställer elektrodernas självhäftande egenskaper, är det dags att byta dem.