ALLMÄNT

Perfect PFE Woman
tränar kvinnors bäckenbottenmuskler samt behandlar olika typer av urininkontinens och avföringsinkontinens. Fem förinställda behandlingsprogram.

Perfect PFE Men
tränar mäns bäckenbottenmuskler samt behandlar urininkontinens, avföringsinkontinens och erektil dysfunktion. Fem förinställda behandlingsprogram.

Unicare (ny version av Perfect PFE Woman)
förutom att stärka bäckenbotten och behandla urin- och avföringsinkontinens lämpar sig Unicare också för att lindra endometrios- och menstruationsvärk. Fem förinställda behandlingsprogram.

Kegel Toner
behandlar kvinnors ansträngningsinkontinens och aktiverar och stärker bäckenbottenmuskler. Två förinställda behandlingsprogram.

Sure Pro
mångsidig bäckenbottentränare för professionellt- och hemmabruk. Tolv förinställda behandlingsprogram. Tre manuella behandlingsprogram.

Perfect MamaTENS
lindrar graviditets- och förlossningssmärtor samt smärtor efter förlossningen. Tre förinställda program för smärtlindring.

Perfect TENS
behandlar akut eller kronisk smärta och muskelsmärta tex. nack-, axel- och ryggvärk. Åtta förinställda program för smärtlindring.

Ova Plus
behandlar mensvärk och värk som orsakas av endometrios. Fyra förinställda program för smärtlindring.

MYND-migränband
behandlar och förebygger migrän och huvudvärk. Två förinställda program för smärtlindring.

Vår leverantör TensCare LTD är Europas ledande distributör av TENS-apparater. TensCare tillverkar högkvalitativa och noggrant testade apparater. TensCare-apparaternas prestanda har bevisats genom praktiskt användning i 25 år. TENS-apparaterna lämpar sig också för professionellt bruk inom vården.

Alla våra TENS-apparater har 2 års garanti och fri frakt. Vår kunniga kundservice betjänar i alla frågor t.ex. angående apparatens funktion eller köp.

Anmärkningsvärt är att det finns märkbara skillnader i kvalitet och hållbarhet när det kommer till olika leverantörers elektroder. De självhäftande och återanvändbara elektroderna, som säljs i vår webbutik, är kliniskt testade och av hög kvalitet.

Med våra produkter har tiotusentals kunder fått hjälp till olika hälsoproblem.

Till kundrecensioner

TENS är en förkortning för transkutan elektrisk nervstimulering, på engelska Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation.

TENS är en behandlingsmetod som smärtkliniker och fysioterapeuter använder överallt i världen. TENS lindrar smärta och kan till exempel minska behovet av smärtmedicin. Behandlingen går ut på att stimulera kroppens egna smärthämmande system.

SMÄRTPORT
TENS-apparaten skickar svaga elektriska impulser genom huden till smärtans källa via elektroder som placeras nära smärtan. Impulserna stimulerar nerverna som förmedlar känslan av beröring och temperatur. Dessa nerver är kopplade till samma delar av ryggmärgen som de smärtförmedlande nerverna. En stark signal från de sensoriska nerverna frigör kemiska föreningar i ryggmärgen som förhindrar smärtsignalen från att passera genom ryggmärgen till hjärnan. Detta fenomen kallas för att smärtan passerar en”port”.

TENS-apparaten lindrar smärta genom att stimulera porten. Effekten varar i 1–2 timmar. Du kan prova att avbryta behandlingen för en timme för att sedan fortsätta senare. TENS-behandlingen kan upprepas flera gånger per dag.

FRISÄTTNING AV ENDORFINER
När du ställer in TENS-apparaten på en låg frekvens börjar kroppen frisätta endorfiner, kroppens egna morfinliknande avslappnande och smärtlindrande ämne.

I tillståndet som frisätter endorfin infaller den starkaste smärtlindringen efter 40 minuter och kan vara upp till fyra timmar efter behandlingen.
Hos flesta människor lindras smärtan. Hos somliga kan smärtan försvinna helt under TENS-behandlingen, medan andra kräver långvarig och regelbunden användning för att känna av effekten.

ANVÄNDNING AV APPARATEN
Du kan använda TENS-behandlingar så mycket och ofta som du behöver. De kan till och med användas kontinuerligt, men elektroderna måste flyttas regelbundet (med minst 12 timmars mellanrum) för att huden ska kunna andas.
Endorfinfrisättningen fungerar bäst när styrkan är tillräcklig för att stimulera små muskelkontraktioner. När muskelkontraktionerna har pågått i ca 20 minuter kan musklerna bli ömma. I detta fall ska behandlingen avbrytas. Det effektivaste sättet att frisätta endorfin är behandlingar på 20–40 minuter.

TENS-behandling kan lindra smärta som beror på olika anledningar. Den är lämplig för behandling av muskel-, led- och nervsmärtor. Dessutom kan den också användas för att behandla muskel- och skelettsmärtor såsom långvarig smärta. TENS-behandling används också ofta för smärtlindring i de tidiga stadierna av förlossningen. Andra exempel på smärta som kan lindras med TENS-behandling är migränsmärta, mensvärk och muskel- och ledsmärta.

TENS-apparater kan användas för smärtlindring som den enda behandlingen eller i kombination med andra behandlingar. Du kan lugnt fortsätta TENS-behandlingen så länge det lindrar din smärta. Effekten kan upphöra efter några timmar eftersom kroppen vänjer sig vid stimuleringen. Om detta händer bör du ta en paus på cirka en timme och sedan fortsätta behandlingen.

Vårt sortiment omfattar både TENS-apparater och EMS-apparater. Vissa av våra apparater har både TENS- och EMS-program, medan vissa fungerar med antingen enbart TENS-teknologi eller EMS-teknologi. Båda behandlingsformerna är säkra, läkemedelsfria och utan biverkningar.

Även om EMS/TENS-apparaterna fungerar enligt samma funktionsprincip, kan inte alla åkommor behandlas med en apparat.

TENS-apparater är medicintekniska produkter som är lämpliga för hemmabruk. De kan användas för att effektivt behandla muskel-, led- och nervsmärtor.

TENS-apparater är utvecklade för olika smärtlindringsbehov och apparaterna har program, frekvenser och inställningsmöjligheter exakt utformade för dessa åkommor. Dessutom kan till exempel effektiviteten, möjligheten att justera intensitet, apparatens storlek, strömkälla och användarvänlighet variera. I vissa apparater är det också möjligt att justera programinställningar manuellt (t.ex. pulslängd, frekvens, stimuleringsform).

Programmen i Perfect MamaTENS till exempel, är utformade just för att lindra förlossningsvärk och programmen skiljer sig mycket från de som är avsedda för att behandla nacksmärtor. Smärtlindraren Ova Plus är återigen utvecklad för att behandla värk från endometrios och mensvärk, och förutom de program som är utvecklade just för detta, är apparaten kompakt och enkel att använda, och kan lätt bäras under kläderna hela dagen.

Om du vill behandla muskel-, led- eller nervsmärtor i olika delar av kroppen med en TENS-apparat är Perfect TENS väl lämpad för detta ändamål på grund av apparatens mångsidighet. Apparaten har 8 olika förinställda program och ett manuellt program. Perfect TENS lindrar dock inte nödvändigtvis lika effektivt till exempel migrän, smärtor av endometrios eller graviditets- och förlossningssmärtor som apparater specifikt avsedda att lindra dessa.

I stället för smärtlindring lämpar sig EMS-apparater för muskelaktivering och förstärkning.

Vid EMS-behandling, det vill säga elektrisk muskelstimulering, stimuleras en specifik muskelgrupp genom att skicka elektriska impulser genom huden. EMS-behandling kan till exempel användas för att behandla inkontinens, stärka bäckenbotten, träna upp muskler på nytt, slappna av spända muskler och träna muskler.

Det är också skillnad på olika EMS-apparater. Bäckenbottentränare skiljer sig till exempel från EMS-apparater avsedda för andra delar av kroppen i sina program, inställningar och sätt att använda.

Det finns inga referenser i den medicinska litteraturen till effekterna av TENS-behandling på andra implantat än pacemakers.

De elektriska impulserna som används i TENS-behandling tränger bara in cirka en centimeter djupt under huden och innehåller endast en mycket liten mängd energi (bara så mycket som behövs för att aktivera nerven), och borde därför inte ha några biverkningar.

TENS-behandling rekommenderas dock inte för ansiktet eller huvudområdet om du har ett metallimplantat i ansiktet eller huvudområdet (till exempel en tandfyllning av metalls).

Om du har några frågor angående användningen av TENS-apparat i ett område där du har ett metallimplantat, rekommenderar vi att du konsulterar din läkare.

Om du har eller misstänks ha epilepsi bör du vara försiktig när du använder en TENS/EMS-apparat, eftersom stimuleringen kan sänka kramptröskeln.

Vi rekommenderar att du använder apparaten i början så att du ökar intensiteten till ca 20-25mA. Vid denna intensitet börjar användaren vanligtvis känna stimulans. Om stimulansen inte känns obehaglig och du inte upplever några symtom på en förestående attack, finns det inget hinder att använda apparaten.

Om du har epilepsi och fortfarande är osäker på att använda apparaten rekommenderar vi att du frågar din läkare om det.

TENS-apparat med hudelektroder kan inte användas om du har en pacemaker eller annan elektronisk medicinsk apparat monterad. Samtidig användning av TENS-apparat med hudelektroder och annan elektronisk medicinsk utrustning kan orsaka funktionsfel. Stimulering i omedelbar närhet av den implanterade enheten kan påverka funktionen hos vissa modeller.

Däremot kan du använda en bäckenbottentränare om du har en pacemaker, eftersom apparaten används med en vaginal- eller analelektrod.

LEVERANS OCH RETUR

Om produkten finns i lager, strävar vi efter att skicka den köpta produkten till kunden 1-3 vardagar från att vi mottagit beställningen. Om produkten tillfälligt är slut i lagret meddelas den nya beräknade leveranstiden på våra hemsidor eller per e-post personligen till köparen.

I nya produkter är fel väldigt ovanliga, så börja med att läsa igenom bruksanvisningen noggrant. De flesta av våra produkter startar genom att hålla in ON-knappen i åtminstone fem sekunder. Om den inhandlade produkten behöver batterier ska man komma ihåg att kontrollera att batterierna är åt rätt håll och att det finns ström i batterierna. Är produkten laddbar ska man komma ihåg att kontrollera att den är laddad.

Om inget av det ovanstående instruktionerna hjälper, ta kontakt med vår kundservice info@tenscare.se för vidare instruktioner. 

I nya produkter är fel väldigt ovanliga, så börja med att läsa igenom bruksanvisningen noggrant.

Om du har läst instruktionerna men ändå anser att produkten har något fel, var i kontakt med vår kundservice info@tenscare.se för vidare hjälp och instruktioner. Vi försöker alltid i första hand hjälpa kunden att få sin produkt att fungera så att den inte behöver returneras.

Kom alltid ihåg att ta kontakt med oss innan du returnerar en produkt så att vi kan försöka hjälpa dig få din produkt att fungera.

Vi tar emot returer inom 14 dagar från den dag du mottagit din beställning. För att kunna göra en retur, krävs det att produkterna inte ha använts, de skall vara i originalförpackning och i försäljningsbart skick. Produktens hygienartiklar, till exempel hudelektroder eller vaginalelektroder, måste vara i sin oöppnade, förseglade förpackning.

Anmälan om retur ska göras inom 14 dagar från mottagandet av beställningen.

Om du önskar göra en retur skickar du först en returanmälan till adressen info@tenscare.se. Vi skickar därefter dig en retursedel via e-post, som ska fästas på paketet. Försäljaren ansvarar inte för returer som inte anmälts.  

Produkterna returneras som kundretur. Vi debiterar direkta fraktkostnader på 79 kronor som uppstår för returen och drar av denna summa från det belopp som skall återbetalas för köpet.

 • Packa försiktigt ner de produkter du önskar returnera, till exempel i samma förpackning som de levererades i
 • Slut förpackningen.
 • Fäst retursedeln på förpackningen och täck eventuella streckkoder/adressetiketter från tidigare
 • För paketet till ett av Postnords ombudsställen och spara kvittot du får

Efter att returen kommit till vårt lager, återbetalar vi pengarna så snabbt som möjligt, dock senast 14 dagar efter att returen kommit till oss. Återbetalningen görs med samma betalningsmetod som användes i beställningen. Om du önskar göra en retur på annat sätt än genom att använda retursedeln, kontakta oss via e-post på info@tenscare.se

STÄRKNING AV BÄCKENBOTTENMUSKLER OCH URININKONTINENS

Användning av bäckenbottentränare anses vara det mest effektiva sättet att förebygga och behandla urininkontinens. Trots detta, vet var tredje kvinna inte hur bäckenbottenmusklerna tränas eller kan inte utföra övningarna självständigt. Bäckenbottentränaren kan ge betydande hjälp till kvinnor med att bekanta sig med bäckenbottenmusklerna och känna igen känslan av muskelsammandragning. Dessutom förbättrar träningen muskelkonditionen och minskar de problem som orsakas av muskelsvaghet. Män kan också använda bäckenbottentränare med antingen en analelektrod eller med elektroder som fästs på huden.

Fördelar med att använda bäckenbottentränare:

– stärker bäckenbottenmusklerna
– hjälper att förebygga och minska urininkontinens
– lindrar inte endast symptom utan behandlar själva problemet
– hjälper att minska kronisk bäckensmärta
– främjar prostatans funktion hos män
– läkemedelsfri behandling utan biverkningar
– trygg och enkel att använda hemma
– effektiv behandling utan kirurgi
– minskar behovet av inkontinensskydd
– förbättrar kvinnors sexliv genom att stärka bäckenbottenmusklerna
– hjälper till att förhindra att ändtarmen kommer ut

Vilka är fördelarna med en bäckenbottentränare vid behandling av urininkontinens?

Bäckenbottentränare är EMS-apparater för hemmabruk (EMS = elektrisk muskelstimulering) som hjälper kvinnor att stärka sina bäckenbottenmuskler och hantera dem själva. EMS-apparaternas funktion baserar sig på skonsam stimulering av bäckenbottenmuskler med en vaginal- eller analelektrod eller hudelektroder. När bäckenbottenmusklerna stärks och aktiveras blir det lättare för dig att själv kontrollera din blåsa.

Effektiviteten av bäckenbottenträning, särskilt efter förlossning, har visats i flera studier.

Vilka är fördelarna med bäckenbottenträning vid behandling av avföringsinkontinens?

Avföringsinkontinens kan orsakas av svaga eller dåligt fungerande ringmuskler eller skador på nerverna som styr dem.

Med hjälp av elektronisk muskelstimulering, eller EMS-behandling, kan musklerna tränas om för att dra ihop sig. Målet med behandlingen är att gradvis gå vidare till aktiva övningar och på så sätt återställa styrkan, uthålligheten och kontrollen av bäckenbottenmusklerna till bästa möjliga nivå.

Ja. Perfect PFE Woman-, Unicare– och Sure Pro -bäckenbottentränare lämpar sig även för att lindra smärta kring bäckenet.

Att använda programmen URGE och PAIN får kroppen att frigöra endorfiner – kroppens naturliga smärtstillande medel – och på så sätt lindra bäckensmärtor. Programmen URGE och PAIN kan användas med vaginal-, anal- och hudelektroder.

Bäckenbottenövningar stärker och aktiverar bäckenbottenmusklerna och ökar blodcirkulationen i området kring bäckenbotten.

Starka och välfungerande bäckenbottenmuskler hjälper att stödja den extra vikt som graviditeten medför, underlättar förlossningen och främjar läkning av området mellan slidan och anus efter förlossningen genom ett ökat blodflöde.

Bäckenbottenmuskulaturens goda form förhindrar också urininkontinensproblem som vaginal förlossning ofta kan orsaka.

Var sjunde man lider av någon form av inkontinens under sin livstid. Att träna bäckenbottenmuskler kan verka som en konstig tanke för många män, eftersom dessa övningar mycket oftare förknippas med kvinnor. Men att upprätthålla muskelkondition är lika viktigt för män. Bäckenbottenmusklerna är gömda under bäckenet, men de har många viktiga funktioner. De stöder de inre organen och förebygger urin- och avföringsproblem.

Med TENS-apparat kan du träna bäckenbottenmusklerna effektivt och utan ansträngning och på så sätt förebygga och behandla eventuell erektil dysfunktion. Apparaten är väldigt enkel att använda och du behöver inte aktivera musklerna själv, utan apparaten gör träningen åt dig. Perfect PFE Men -bäckenbottentränaren stimulerar försiktigt bäckenbottenmusklerna genom elektroder fästa på huden eller via en analelektrod.

Behandling av erektil dysfunktion genom att stärka bäckenbotten

Cirka 20% av män i alla åldrar lider av mild erektil dysfunktion. Emellertid är tillfällig erektil dysfunktion vanlig och de flesta män lider av detta någon gång. Det är bra att komma ihåg att erektil dysfunktion inte är en sjukdom utan ett symptom. Om störningen orsakas av en underliggande sjukdom, måste god behandling av sjukdomen tillhandahållas. Vissa mediciner orsakar erektil dysfunktion, och då kan byte av medicin hjälpa med problemet.

Om erektil dysfunktion har att göra med blodcirkulationen är förstärkning av bäckenbottenmusklerna ett effektivt hjälpmedel för problemet. Bäckenbottenträning har visat sig förbättra erektion och också stärka orgasm. Med regelbunden muskelövning i bäckenbotten kan man till och med helt undvika behovet av medicinering.

Bäckenbottenmusklerna kan också tränas utan hjälpmedel, men att hitta musklerna kan vara svårt och träningen kan lätt glömmas bort. För att få resultat, liksom med gymträning, måste musklerna tränas med måtta och tillräckligt ofta.

Träning av bäckenbottenmuskler efter borttagning av prostata

Bäckenbottenträning är också mycket viktigt för män, särskilt efter borttagning av prostata eller inkontinensoperation. Under de första veckorna efter borttagning av prostata lider nästan alla patienter av någon grad av urininkontinens. Övningar för att stärka bäckenbottenmusklerna kan vara ett mycket effektivt hjälpmedel för att återställa kontinensen.

En studie som följde män i ett år efter borttagning av prostata, fann man att bäckenbottenträningen hade en effektiv inverkan vid behandling av inkontinens. En bäckenbottentränare för män hjälper till att lokalisera och träna bäckenbottenmusklerna och stärker på så sätt musklerna som förhindrar urininkontinens.

Mest typiskt är att urininkontinens inom tre månader efter borttagning av prostata förekommer mild. Detta kan dock också kännas väldigt påfrestande då patienten återhämtar sig från operation och väntar på att återgå till ett normalt liv – även mild inkontinens är pinsamt när patienten till exempel är tvungen att använda urininkontinensskydd på jobbet.

Vi vill betona att övningar ska göras rimligt och ofta. I många fall förväntar sig patienterna resultat orealistiskt snabbt. Situationen är dock densamma som vid ett gympass: resultaten är inte omedelbara, och inga synliga magmuskler fås genom att besöka gymmet en gång i veckan. Att förbättra blåsfunktionen med bäckenbottenövningar kräver uthållighet, regelbundenhet och effektiv träning, precis som att öka muskelkonditionen.

Tre månader efter prostataoperation har urininkontinensen förbättrats hos 70 % av patienterna. Urininkontinens anses vara botat när skydd inte längre behöver användas. Ett år efter operationen lider endast 4 % av patienterna av inkontinens i den mån att det påverkar livet.

Behandling av avföringsinkontinens genom att stärka bäckenbottenmusklerna

Avföringsinkontinens kan bero på en svag eller dåligt fungerande ringmuskel eller skador till nerverna som kontrollerar den. Avsikten är att träna ändtarmens ringmuskel och de övriga bäckenbottenmusklerna på nytt så att de drar sig samman mera effektivt.

Behandlingens syfte är att så småningom gå vidare till aktiva övningar och sedan återställa bäckenbottenmusklernas styrka, uthållighet och muskelkontroll till en så hög nivå som möjligt.

En bäckenbottentränare kan hjälpa dig om din förmåga att dra samman ringmuskeln saknas helt eller är bristfällig. Använd programmen STRES eller TONE. Styrkan ska vara så hög som möjligt utan att det gör ont. Om möjligt ska du försöka dra samman musklerna själv i takt med sammandragningarna som apparaten åstadkommer.

Inkontinens, eller urininkontinens, är en vanlig åkomma, vars svårighetsgrad kan variera från enstaka mindre läckage till att fullständig förlora kontrollen över urinblåsan och tarmen. Inkontinens kan förekomma hos människor i alla åldrar, men sannolikheten ökar med åldern. Inkontinens kan dock behandlas effektivt och ofta till och med helt botas.

Urininkontinens beror ofta på svag eller sträckt bäckenbottenmuskulatur. Bäckenbottenmuskulaturens funktion är att stödja organen i buken och bäckenet och att hjälpa till att kontrollera urinblåsan och tarmarna. Dessutom hjälper bäckenbotten till att stödja fostret under graviditeten och stöder ryggraden tillsammans med mag- och ryggmusklerna. Hos män har bäckenbottenmusklerna också en betydande effekt på erektion och utlösning.

Inkontinens kan ha att göra med till exempel:

– urinläckage under träning, skratt, hosta eller nysningar
– plötsligt behov av att urinera; svårt att hinna ta sig till toaletten
– ökat behov av att kissa
– urinerings- eller avföringsproblem
– plötslig förlust av kontroll över urinblåsan eller tarmen
– oavsiktliga pruttar
– framfall
– smärta i bäckenområdet
– samlagssmärtor

Urininkontinens kan ofta behandlas effektivt. Behandlingen beror på typen av och orsaken till inkontinens.  Bäckenbottenträning anses vara det mest effektiva sättet att förebygga inkontinensproblem. De vanligaste typerna av inkontinens är:

ANSTRÄNGNINGSINKONTINENS – Uppstår i samband med händelser som ökar trycket i bukhålan (hosta, nysning, skratt, lyft av tunga föremål, fysisk ansträngning).

TRÄNGNINGSINKONTINENS – Den här typen av inkontinens innebär ett så plötsligt behov av att kissa att du kanske inte hinner till toaletten. Fenomenet är också känt som överaktiv blåsa. Trängningsinkontinens blir vanligare med åldern.

BLANDINKONTINENS – En blandning av både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens.

Trängningsinkontinens är ett tillstånd där urinblåsans muskulatur drar samman, även om det endast finns lite urin i urinblåsan. Detta uppfattas som ett tvångsmässigt behov att urinera, vilket också kan leda till tömning av urinblåsan. Trängningsinkontinens kallas också för överaktiv urinblåsa.

Bäckenbottenstimulering utförd med hjälp av en bäckenbottentränare hjälper till vid behandling av trängningsinkontinens att lugna bäckenbottenmusklerna och minska intensiteten och tätheten av urineringsbehovet. Till skillnad från andra behandlingar har bäckenbottenstimulering inga biverkningar. Dessutom riktar den sig alltid mot rätta muskler och kräver inte patientens aktiva deltagande.

Alla våra bäckenbottentränare har ett program för behandling av trängningsinkontinens (URGE) förutom Kegel Toner.

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Cirka 85-90% av kvinnor med inkontinens drabbas av denna form av inkontinens. Ansträngningsinkontinens uppstår när urinblåsan utsätts för plötsligt tryck (”ansträngning”).

Bäckenbottenmusklerna är placerade runt urinblåsan och ändtarmen och stödjer de inre organen. Då bäckenbottenmusklerna försvagas (på grund av förlossning, åldrande eller övervikt), är de mindre kapabla att motstå plötsliga trycksvängningar. Därför kan urin läcka, till exempel vid hosta, nysning eller till följd av fysisk ansträngning.

Bäckenbottentränaren hjälper till att stärka och aktivera bäckenbottenmusklerna, förbättra deras styrka och tryckmotstånd. Alla våra bäckenbottentränare har programmet STRES utformat specifikt för att behandla ansträngningsinkontinens.

Till skillnad från andra behandlingsformer har bäckenbottenstimulering inga biverkningar. Dessutom riktar den sig alltid mot rätta muskler och kräver inte patientens aktiva deltagande.

Enligt flera studier, lindrar symptomen eller patienten återhämtar sig fullständigt, i cirka 70 % av fallen med ansträngningsinkontinens när de använder en bäckenbottentränare för att aktivera bäckenbotten.

Avföringsinkontinens innebär att ringmuskelns funktion i analen har försämrats. Detta innebär att det läcker avföring utan att du kan förhindra det.

Avföringsinkontinens kan bero på en svag eller dåligt fungerande ringmuskel eller skador i nerverna som kontrollerar den.

Avföringsinkontinens kan behandlas genom att stärka bäckenbottenmusklerna. Behandlingens syfte är att så småningom gå vidare till aktiva övningar och sedan återställa bäckenbottenmusklernas styrka, uthållighet och muskelkontroll till en så hög nivå som möjligt. Avsikten är att träna ändtarmens ringmuskel och de övriga bäckenbottenmusklerna på nytt så att de drar sig samman mera effektivt.

En bäckenbottentränare kan hjälpa dig om din förmåga att dra samman ringmuskeln saknas helt eller är bristfällig. Använd programmen STRES eller TONE. Styrkan ska vara så hög som möjligt utan att det gör ont. Om möjligt ska du försöka dra samman musklerna själv i takt med sammandragningarna som apparaten åstadkommer.

Urininkontinens kan delas in i tre huvudtyper som är ansträngnings-, trängnings- och blandinkontinens. Vid ansträngningsinkontinens läcker urinen när en person hostar, skrattar, nyser eller idrottar. Vid trängningsinkontinens uppstår urineringsbehovet så plötsligt att du kanske inte hinner till toaletten i tid. Blandinkontinens är en blandning av ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens.

Du kan läsa mer om de olika typerna av urininkontinens i vår blogg.

Diskutera med din läkare om du är osäker på vilken typ av inkontinens du har.

Vulvodyni, det vill säga smärta och brännande känsla i kvinnliga könsorgan, är ett överraskande vanligt symptom som drabbar upp till 15% av kvinnor någon gång i livet. Vulvodyni är den vanligaste orsaken till smärta vid samlag hos kvinnor i åldern 18 till 40 år. Detta långvariga smärttillstånd kallas vulvodyni då inte orsaken är någon känd sjukdom och vid en läkarundersökning ser de yttre könsorganen utåt att vara friska.

Bäckenbottenfysioterapi hjälper ofta att lindra symptomen på vulvodyni. Nästan varje patient med vulvodyni har spända och dysfunktionella bäckenbottenmuskler. I fysioterapin övar man att slappna av bäckenbottenmusklerna till exempel med hjälp av elektronisk behandling eller biofeedback-apparater.

Med Perfect PFE Woman- eller Unicare -bäckenbottentränaren kan du behandla smärttillstånd beroende på vulvodyni läkemedelsfritt och effektivt hemma. Elbehandlingen slappnar av de spända bäckenbottenmusklerna och lindrar smärta.

Längst ner i bäckenet finns bäckenbotten som består av två muskellager: djupt och ytligt. Dessa lager samarbetar för att hålla organen kring bäckenområdet friska.

Musklerna i bäckenbotten (från blygdbenet till svanskotan) stöder urinblåsan, livmodern och tarmarna och omsluter ändtarmsöppningen, slidan och urinröret.

En stark bäckenbotten hjälper bland annat att förebygga och behandla urininkontinens. Det är bra att börja bäckenbottenträningen redan som tonåring och träningen bör vara regelbunden. Under graviditeten och efter förlossningen är bäckenbottenträning särskilt viktigt.

Bäckenbotten kan stärkas enkelt och effektivt med hjälp av en bäckenbottentränare.

Försök knipa och ”lyfta” musklerna runt både vagina och anus samtidigt, som om du skulle försöka hålla in både urin och gas. Ett snabbt sätt att identifiera bäckenbottenmusklerna är att plötsligt avbryta urinering.
 
När du väl har hittat musklerna, ska du komma ihåg att slappna av dem och tömma din blåsa fullständigt. Om du fortfarande är osäker om du spänner de rätta musklerna, kan du lägga två fingrar eller tummen in i slidan. Om du använder rätt muskler, känner du ett lätt tryck i fingrarna.

Studier visar att 30 % av kvinnor med inkontinens inte kan med vilja dra ihop sina bäckenbottenmuskler utan behöver hjälp med träning. Bäckenbottentränare kan vara till hjälp i det här fallen. Bäckenbottentränaren stimulerar de försvagade bäckenbottenmusklerna försiktigt och milt med hjälp av program som är kliniskt testade.

Bäckenbottentränaren tränar dina muskler med hjälp av en elektrod som liknar en tampong. Träningen förbättrar muskelstyrkan och gör musklerna mera kontrollerbara.

Effekterna på muskelstyrkan och musklernas kontrollerbarhet börjar visa sig då bäckenbottentränaren används under några veckors tid, 20 minuter om dagen.

ANVÄNDNING AV BÄCKENBOTTENTRÄNARE

I vårt sortiment hittar du fem olika TENS-apparater som är till för att träna bäckenbotten och behandla urininkontinens:

1. Perfect PFE Woman är den mest populära bäckenbottentränaren i vårt sortiment. Apparaten lämpar sig för att behandla alla typer av urininkontinens. Apparaten kan användas för att stärka bäckenbottenmuskler, för att slappna av en överspänd bäckenbotten och för att behandla avföringsinkontinens.

2. Unicare är en förnyad modell av Perfect PFE Woman. Förutom de egenskaper som Perfect PFE Woman har, kan Unicare även behandla endometrios och mensvärk. Som en ny funktion använder Unicare uppladdningsbart batteri i stället för vanliga batterier, och i förpackningen ingår både en vaginalelektrod och hudelektroder samt Go Gel-glidmedel.

3. Kegel Toner är avsedd för kvinnor som lider av ansträngningsinkontinens dvs urinläckage vid hosta, skratt, nysningar, hoppande eller träning. Med apparaten stärker du dina bäckenbottenmuskler, den lämpar sig särskilt bra efter vaginal förlossning.

4. Sure Pro är den mångsidigaste bäckenbottentränaren i sortimentet. Apparaten är särskilt lämplig för professionellt bruk tack vare dess mångsidiga program men kan också lätt användas hemma. De manuella programmen kan justeras och ställas in noga enligt specifika behov.

5. Perfect PFE Men är designad för män för att stärka bäckenbottenmusklerna och för att behandla urininkontinens, avföringsinkontinens och erektil dysfunktion.

Perfect PFE Woman passar för att behandla alla olika typer av urininkontinens, för att stärka bäckenbottenmuskler samt för att behandla bäckensmärta. Perfect PFE Woman är utrustad med fem förinställda behandlingsprogram.

För varje typ av inkontinens finns ett eget behandlingsprogram:
1. ansträngningsinkontinens (STRES)
2. trängningsinkontinens (URGE)
3. blandurininkontinens (MIXED)
Dessutom har apparaten
4. program för att förstärka musklerna (TONE) och
5. för behandling av kronisk smärta i bäckenet (PAIN)

Kegel Toner är avsedd för vuxna kvinnor som (endast) lider av ansträngningsinkontinens och för att stärka bäckenbottenmuskler. Prismässigt är Kegel Toner lite förmånligare än Perfect PFE Woman.

Ansträngningsinkontinens innebär ofrivillig urinförlust vid hosta, skratt, nysningar eller träning (känt som stressbaserad urininkontinens). Om du läcker urin när du hostar, nyser, skrattar, anstränger dig eller vid plötsliga rörelser kallas detta för stressinkontinens.

Kegel Toner rekommenderas inte om du enbart har symptom på frekvent urinering eller trängning (använder toaletten väldigt frekvent eller behöver rusa till toaletten) och inte har symtom på läckage vid hosta, skratt, nysning eller träning.

Kegel Toner är utrustad med två förinställda behandlingsprogram:
1. ansträngningsinkontinens (TRAIN)
2. muskelstärkning (TONE)

Perfect PFE Woman har flera program och är lite dyrare i pris jämfört med Kegel Toner. Om du lider av ansträngningsinkontinens eller endast vill stärka bäckenbottenmusklerna i förebyggande syfte kan du köpa en Kegel Toner. I annat fall rekommenderas Perfect PFE Woman, Unicare eller Sure Pro.

När du använder programmet STRESS:

Ett behandlingsprogram för ansträngningsinkontinens orsakar en ”lyftande / åtstramande” känsla. Öka intensiteten på stimuleringen tills du känner en stark men behaglig känsla. Stimuleringen fortsätter i fem sekunder och stoppar sedan i tio sekunder. Fortsätt att öka styrkan tills du når den maximala stimuleringen som känns bekväm. Behandlingen är effektiv endast om den får musklerna att dra ihop sig. Strömmen orsakar dock känningar INNAN den nivån där muskeln börjar dra ihop sig.

Då din kropp vänjer sig vid känslan kan du behöva öka intensiteten under behandlingen för att känna stimuleringen likadan. Med stimulering lär du dig var dina bäckenbottenmuskler sitter. När dina muskler blir starkare kan du försöka hålla dem sammandragna i slutet av stimuleringen.

Som med all träning är det viktigt att vila musklerna. Om du känner muskelsmärta, ta vilodagar tills musklerna återhämtat sig.

När du använder programmet URGE:

Behandlingsprogrammet för trängningsinkontinens orsakar en ”knackande/bultande” känsla. Stimuleringen i detta program skapar en mjukare, vibrerande känsla. När programmet avslutas och bäckenbotten slappnar av kommer du att märka hur mycket bäckenbotten har aktiverats.

Öka intensiteten på stimuleringen tills du känner en stark men behaglig känsla. Om du upplever smärta under behandlingen, minska intensiteten och diskutera med din vårdpersonal om att minska behandlingstiden.

Strömmen går från ena sidan av vaginalelektroden till den andra, så även om det skulle kännas som att den andra sidan av elektroden inte fungerar är detta inte möjligt. Apparaten är försedd med en säkerhetsfunktion som förhindrar strömmen helt att flyta om den inte flyter rätt i kretsen. I det här fallet ger apparaten ingen stimulering alls, utan visar ett LEADS-felmeddelande.

Styrkan på den kännselmässiga uppfattningen beror dock på hur nära nerven den elektriska strömmen är och i vilken riktning den går. Det kan hjälpa om du ändrar vaginalelektrodens placering eller ändrar ledningarnas ordning. Du kan också försöka att försiktigt öka intensiteten något om känslan av stimulering stabiliseras.

Om du trots instruktionerna ovan inte får stimuleringen att kännas jämn, är orsaken till den ojämna stimuleringen hur nerverna löper i din kropp. Hos en liten andel av användare går nerverna så att stimuleringen från elektroden känns mer på ena sidan än på den andra. Den ensidiga känslan kan också bero på nervskador från vaginal förlossning. Den ensidiga känslan beror alltså inte på ett fel i apparaten eller dess delar. I dessa situationer rekommenderar vi att du skaffar en vaginalelektrod i guld med runda kontaktskivor. Elektroden har en något annorlunda design, vilket kan göra att stimuleringen känns jämnare.

Bäckenbottensstimulering är ett tryggt och mycket effektivt botemedel mot inkontinens som läkare och fysioterapeuter världen över rekommenderar. Det är också viktigt att stärka och träna bäckenbottenmuskulaturen fastän man inte lider av inkontinens eftersom dessa muskler har många andra viktiga uppgifter.

Man kan själv träna bäckenbottenmuskulaturen men att hitta och använda rätt muskler kan vara utmanande. Det kan också vara att man spänner musklerna på fel sätt. En fysioterapeut för bäckenbotten kan hjälpa med att hitta rätt muskler.

Hur fungerar bäckenbottensstimulering?

Bäckenbottentränaren leder en svag ström av elektricitet till området som behöver vård med hjälp av en vaginal- eller analelektrod. Det går även att använda hudelektroder.

Den lågfrekventa strömmen har visat sig minska oönskade muskelsammandragningar vid urininkontinens (URGE-programmet). Vården grundar sig på att minska felaktiga smärtsignaler till hjärnan. Resultat kan märkas redan på två veckor.

För ansträngningsinkontinens (STRES-programmet) sker förbättringen långsamt, då muskelfibrerna och blodcirkulationen förbättras. För ett önskat resultat ska behandlingen pågå i ca tre månader.

Om du inte känner något fastän du ökar effekten på stimulationen, kan det vara att din känsel inte fungerar som den ska. Detta borde förbättras under behandlingen. För att undvika överstimulation och oönskade känningar rekommenderar vi att du gör på följande sätt:

–       Ställ in effekt 1 eller 2 

–       Dra ut elektroden så att den är halvt ute

–       Öka effekten till den högsta behagliga nivån

–       Sätt tillbaka elektroden så att den är på plats

När du har tränat musklerna med hjälp av bäckenbottentränaren ska du komma ihåg att fortsätta användningen regelbundet.

Bäckenbottenmuskulaturen behöver träning på sammas sätt som andra muskler!

Ju fortare musklerna dras ihop, desto snabbare förstärks de. Känselnerverna är känsligare än rörelsenerverna, så för att få tillräckligt med träningsstimulation ska stimulansen kännas tydligt. Det ska trots detta inte göra ont eller kännas obehagligt.

Effekten ska ställas in så att det känns som att den är på smärttröskel. Du ska i alla fall känna hur muskeln i princip ”stiger uppåt”.

Om musklerna inte är sjuka dagen efter kan man gradvis höja effekten på stimulationen och förlänga tiden. När bäckenbottenmusklerna stärks kan du långsamt höja effekten och förlänga tiden för behandlingen. Överstimulation och användning med för hög effekt kan resultera i muskelvärk, då ska man hålla några mellandagar från behandlingen. När du sedan fortsätter behandlingen ska du minska effekten något.

Människors känsel och smärttröskel för elektronisk stimulans varierar: det finns många faktorer som kan inverka på vad du känner. De flesta människor känner nästan ingenting då effekten är under 20. En del klarar av apparaternas högsta effekt (99), detta är individuellt.

Innan första användningsgång rekommenderar vi att du, väter elektroden, håller den i handen så att du kan ändra på styrkan och se hur det känns. Kom också ihåg att handen är känsligare än ditt bäckenbotten.

Vaginalelektroden ska placeras så att dess slinga ligger i horisontalläge (metalldelarna pekar åt höger och vänster, dvs. mot dina lår).

Om elektroden befinner sig i fel position kan det hända att du känner stimulering endast på ena sidan (denna känsla kan emellertid också bero på nervskador som orsakats i förlossningen).

Elektroden är tillräckligt djup när dess kant ligger mellan blygdläpparna. Den sitter ganska naturligt på rätt ställe. Om elektroden inte ligger tillräckligt djupt, känner du sannolikt stimulans i fel ställe.

Om du inte känner något, kan du eventuellt behöva en större elektrod, Liberty Plus -vaginalelektrod.

Om du ser ett LEADS-meddelande på skärmen på din bäckenbottentränare är det alltid bra att först försäkra sig om att, alla kablar säkert är ordentligt fastkopplade i elektroden/elektroderna och i apparaten, och att vaginalelektroden säkert hålls inne i slidan hela tiden. LEADS betyder kontaktfel.

LEADS-meddelande utlöses oftast av någon av dessa två orsaker:

 1. Fel i kablarnas eller elektrodens kontakt

En sprucken kontakt i apparaten eller elektroden kan utlösa ett LEADS-felmeddelande. Då är det bäst att beställa en ny kabel och vaginalelektrod. Om du ser en klar spricka i antingen kabeln eller elektroden räcker det att du endast beställer den söndriga delen.

 1. Elektroden lämpar sig inte för din anatomi

Alla kroppar är olika och det kan vara att elektrodernas metallplattor inte får ordentlig kontakt med dig, då bryts strömmen. I detta fall kan du försöka:

 • Använda ett vattenbaserat glidmedel för bättre kontakt, t.ex. Go Gel -glidmedel.
 • Använda olika elektroder: för vissa kvinnor fungerar den 4mm bredare Liberty Plus -elektroden bättre.
 • Korsa benen och pressa ihop dem, detta borde förbättra kontakten. Om du på detta sätt kan använda apparaten lönar det sig att fortsätta så. Kontakten kommer antagligen att förbättras inom några veckor som ett resultat av stimulationen.

 

Behandling av ansträngningsinkontinens

Vid användning av bäckenbottentränare ser de flesta framsteg redan inom 3-4 veckor. Men behandlingen av ansträngningsinkontinens kan också kräva längre tid, då de berörda musklerna kräver sin tid för att förstärkas. Behandlingen ska vid behov pågå i 12 veckor. Det är bra att nu och då ha mellandagar från träningen så att musklerna får vila.

Då du vill stärka dina bäckenbottenmuskler med hjälp av Perfect PFE Woman, lönar det sig att använda STRES programmet i 20 minuter per dag. Efter behandlingstiden ska du använda TONE programmet en gång i veckan för upprätthålla styrkan i bäckenbottenmuskulaturen.

Trängningsinkontinens

Användning av bäckenbottentränare kan bidra till att trängningsinkontinens lättar mycket snabbt och du kan se synliga framsteg efter två veckor. Tålamod är ändå viktigt även i denna behandling och behandlingen skall pågå ända tills det önskade resultatet uppnåtts. För ett bra behandlingsresultat bör du använda URGE programmet en gång i dagen.

Enligt många, är den bekvämaste ställningen att ligga på rygg i sängen eller på soffan med knäna lite böjda, bäckenbottentränaren kan ändå användas i vilken position som helst. Du kan också pröva att ligga på sida med en dyna mellan dina knän, om det känns bekvämare.

Före en behandling på 20 minuter är det viktigt att hitta en bekväm position.

Du kan använda bäckenbottentränare normalt för att stärka bäckenbotten muskler, då du har spiral. Tillverkaren rekommenderar trots detta att iaktta försiktighet om du har en kopparspiral. Om stimuleringen känns obehaglig ska du direkt avbryta behandlingen och kontakta din vårdpersonal. Det finns en liten risk att stimuleringen kan inriktas på livmoderväggen om spiralen inte är rätt placerad. Vi har inte fått till kännedom av kunder, att apparaten skulle förorsakat några problem.

Om du lider av framfall ska du tala med din läkare före du börjar använda bäckenbottentränaren.

Stärkning av bäckenbottenmusklerna kan hjälpa kontrollera framfall. Vid allvarligt framfall kan ansträngningen av musklerna eller att sätta elektroden på plats, förhindra förbättringen av framfallet.

Symptom på allvarligt, tredje gradens framfall är följande:

–       Framfallets försämring

–       Urininkontinens

–       Känslan av att de andra organen trycker på vaginan

–       Smärta när du sitter

–       Ofullständig tarmuttömning

–       Svårigheter och oförmåga att ha sex

Om du är osäker på din situation, tag kontakt med läkare innan du börjar använda bäckenbottentränare.

 

Du kan använda en bäckenbottentränare om du har en pacemaker, eftersom apparaten används med en vaginal- eller analelektrod. Det finns därför inget hinder för att använda bäckenbottentränaren om du endast använder apparaten normalt med en vaginal- eller analelektrod.

Bäckenbottentränaren kan dock inte användas med självhäftande hudelektroderna, som finns som tilläggsutrustning, om du har en pacemaker eller någon annan elektronisk medicinsk utrustning. Samtidig användning av apparaten och annan elektronisk medicinsk utrustning kan orsaka funktionsfel. Stimulering i omedelbar närhet av den implanterade enheten kan påverka funktionen hos vissa modeller.

Det finns inga vetenskapliga studier på hur elektrisk ström påverkar elakartade (maligna) cancerceller eller förstadiet av cancer, så risken är omöjlig att förutse. Elbehandling bör inte appliceras på ett område med elakartad (maligna) vävnad.

Om du är osäker på om du kan använda en bäckenbottentränare, tag kontakt med din läkare.

MUSKEL- OCH LEDVÄRK

Perfect TENS -smärtlindrare är en medicinfri, trygg och bevisat effektiv hjälpmedel för smärtlindring. TENS-apparater rekommenderas av såväl smärtkliniker som fysioterapeuter jorden runt. Med hjälp av TENS-apparater kan du bland annat minska behovet av smärtlindrande mediciner.

Perfect TENS är mångsidig och lindrar såväl muskel- som ledsmärtor av olika slag. Apparaten är designad så att den skall vara lätt och enkel att använda och ha med sig överallt. Perfect TENS har åtta förinställda program och kan ställas in manuellt. Därtill finns det ett massageprogram.

Perfect TENS lindrar såväl muskel-, led- som nervrelaterade smärtor. Möjligheten att byta hudelektroder gör Perfect TENS mycket mångsidig eftersom man kan använda den på flera smärtdrabbade områden på kroppen.

Perfect TENS kan bidra med smärtlindring till bland annat:

 • Styv nacke och axlar
 • Nack-, axel- och ryggsmärtor
 • Ischiassmärtor och ryggskott
 • Smärta i knä
 • Höft och bäckensmärtor
 • Smärtor i ansiktet
 • Artros och ledgångsreumatism
 • Menssvärk
 • Smärtor av osteoporos
 • Åksjuka

För behandling av huvudvärk och migrän rekommenderar vi MYND-migränband

Perfect TENS lindrar effektivt smärta och apparaten kan användas för lindring av smärta orsakad av artros. TENS fungerar genom att frisätta endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämne, och genom att blockera överföringen av smärtsignaler till hjärnan. De självhäftandre elektroderna skickar milda elektriska impulser genom huden och stimulerar det närliggande områdets nerver. Detta lindrar smärta effektivt och medicinfritt.

Ledgångsreumatism är den vanligaste formen av reumatism. Ledgångsreumatism är vanligtvis symmetrisk och smärtan orsakad av sjukdomen känns vanligtvis på samma sätt i båda armarna eller benen. Ledgångsreumatism kan sprida sig till alla leder i kroppen, till och med käken och halskotorna.  

Ledgångsreumatism är viktigt att sköta och vård av sjukdomen kräver alltid medicinering. Sjukdomen är inte botbar, utan målet med vården är att dämpa inflammationen och att göra patienten symptomfri. Fungerande vård behöver förutom medicinering annan, mångsidig vård.

TENS-behandling är ett vanligt tillvägagångssätt vid ledgångsreumatism, med Perfect TENS kan du effektivt vårda smärtor av ledgångreumatim. Apparatens stimulation lindrar smärtor genom att hjälpa kroppen lösgöra endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämne, och genom att blockera smärtsignaler till hjärnan. De självhäftande elektroderna skickar milda elektriska impulser genom huden och stimulerar de närliggande områdets nerver. Detta lindrar smärta effektivt och medicinfritt.

Perfect TENS lindrar effektivt smärta och minskar behovet av smärtstillande mediciner. För de flesta patienterna minskar smärtan och för en del avtar den helt under användning av TENS-apparaten. Vården av ledgångsreumatism är ändå väldigt individuell och vissa patienter behöver använda TENS-apparater en längre tid för att märka skillnad.

Perfect TENS -smärtlindraren kan användas så ofta som det behövs, användningen är helt trygg och medför inga biverkningar.

För vård av migrän rekommenderar vi MYND-migränband. MYND-migränbandet är utvecklat specifikt för vård av migrän och huvudvärk. Migränbandet lindrar effektivt smärtor under migränanfall och förebygger kommande migränanfall. MYND har i klinisk forskning visat sig vara väldigt effektivt.

Vid behov, kan ändå Perfect TENS användas för att lindra smärta vid migränanfall. Elektroderna skall då placeras på nacken och axlarna. Perfect TENS hjälper musklerna att slappna av och lindrar ofta då smärtorna. Smärtlindringen för migrän är dock inte nödvändigtvis lika effektiv med Perfect TENS som med MYND-migränbandet.

Användningen av Perfect TENS har bevisats vara helt trygg och biverkningsfri.

ANVÄND INTE Perfect TENS:

– om du har opererat in en pacemaker (eller har arytmi) eller någon annan elektronisk medicinsk apparat
– om du har eller misstänks ha epilepsi eftersom stimuleringen kan sänka tröskeln för anfall
– om du är gravid
– när du kör, när du använder maskiner eller utför andra uppgifter som kräver god behärskning av dina rörelser
– för att lindra eller täcka odiagnostiserad smärta
– om du har eller misstänks ha en cancertumör på behandlingsområdet eller om du har odiagnostiserad smärta och tidigare behandlad cancer

TENS-apparater kan inte användas med vissa andra medicinska övervakningsenheter, som använder liknande elektrodplattor eftersom övervakningsenheten kan störas eller få fel signaler.

BEHANDLING AV MIGRÄN

MYND-migränbandet har i kliniska undersökningar bevisats lindra effektivt migränanfall och huvudvärk. MYND fungerar med TENS-teknologi, vilket innebär elektrisk muskelstimulans. TENS är ett läkemedelsfritt, tryggt och bevisligen effektivt behandlingsalternativ för smärtlindring. Behandlingen baserar sig på att stimulera kroppens egna smärtbehandlingssystem.

Migränbandet fästs i pannan med geldynor. Migränbandet fungerar genom att skicka elektriska impulser till trillingnerven genom två nervgrenar, impulserna stör och minskar migränsignalerna och lindrar patientens huvudvärk.

MYND-migränbandets program 2 är för att förebygga migrän. Programmet är 20 minuter långt. Daglig användning av programmet kan förhindra uppkomsten av anfall och minska frekvensen av dem.

Många äldre modeller av migränband är engångsprodukter, de kan alltså endast användas 10–20 gånger varefter du är tvungen att köpa ett nytt band. MYND-migränbandet däremot är laddbart och har utbytbara geldynor vilket betyder att det kan användas obegränsat. Det enda som behövs är att med tiden köpa nya geldynor. MYND-migränbandet har en garanti på 2 år men fungerar mycket längre än det.

MYND-migränbandet har två olika program som är olika långa medan äldre varianter oftast endast har ett. MYND-migränbandet har också den bästa batteritiden på marknaden (till och med 22 h på 50% effekt).

MYND-migränbandet är överlägsen då det gäller valuta för pengarna. Med MYND-migränband har högkvalitativ medicinsk teknologi tagits till en lämplig nivå såväl prismässigt som användarvänligt.

MYND-migränband lämpar sig till behandling av migrän, oberoende vilken typ av migrän det är frågan om. För vissa kan dock migränbandet hjälpa mer än för andra för behandling av migrän är väldigt individuellt. Migränbandet minskar migränsignaler och lindrar på detta sätt huvudvärken som migrän orsakar. Vissa migräntyper orsakar också andra symptom (t.ex. magsymptom) vilket migränbandet inte hjälper i.

MYND-migränbandet fästs i pannan cirka 1 cm ovanför ögonbrynen. Migränbandet fästs med självhäftande MYND-geldynor. Geldynorna är återanvändbara men den fästande egenskapen minskar. Byt dynorna om de inte mera hålls fast i pannan.

MYND-migränbandet har två förinställda program, av vilka det första är ämnat för smärtlindring vid migränanfall och det andra för förebyggning av migrän.

Båda programmen är justerbara på en skala från 0-40. Styrkan kan ökas med ^ och minskas med v knapparna. Ett hopp på skalan är 0,5 mA.

Fortsätt höja styrkan tills det känns ordentligt, men ändå så att känslan är behaglig. När din kropp vänjer sig vid stimulationen kan styrkan behöva höjas något. Observera att maximal intensiteten på 20 mA är tillräckligt för terapeutisk effekt, även om du känner att du har utvecklat tolerans för den maximala intensiteten.

MYND-migränbandet har i kliniska undersökningar bevisats lindra migränanfall och huvudvärk effektivt.

MYND fungerar med TENS-teknologi, vilket innebär elektrisk muskelstimulans.  TENS är ett läkemedelsfritt, tryggt och bevisligen effektivt behandlingsalternativ för smärtlindring. TENS-teknologi har använts jorden runt för smärtlindring i årtionden.

I publicerade kliniska undersökningar har man följt med hur migränbandets användning har inverkat på människor som lider av migrän. Man undersökte både hur ofta patienterna fick migrän, hur långvariga och hur kraftfulla migränanfallen var. Undersökningsgruppen använde MYND-migränband i 20 minuter per dag i tre månader vart efter det registrerades att migränanfallen minskat med 54% och behovet av smärtstillande medel med 75%.

MYND-migränbandet är resultatet av en två år lång innovativ utvecklingsprocess. I arbetet utnyttjades 27 år av erfarenhet och förståelse för hälsoteknologi och kliniska undersökningar. I utvecklingen av MYND-migränbandet låg fokuset på säkerhet, effektivitet och användarvänlighet.

Det har inte rapporterats att MYND-migränbandet skulle medföra några allvarliga biverkningar. En liten del av användarna kan tycka att stimulationen känns obehaglig. Denna känsla försvinner oftast när man vänjer sig vid känslan. För vissa är känslan dock konstant. Om stimulationen känns obehaglig ska du sänka styrkan.

Andra möjliga biverkningar:
–       Parestesi orsakad av elektrisk stimulans (stickande känsla och domningar)
–       Intolerans mot hårt tryck för tandvärk, värk i pannan, smärta i livmoderhalsen och spänningshuvudvärk
–       Sömnförändringar
–       Illamående och kräkningar i slutet av behandlingen
–       Ökad tinnitus under behandlingen
–       Lindrig smärta runt ögonbrynen, domningar i bakhuvudet, känsla av snabba elektriska förändringar

Du ska inte använda MYND-migränband om du:

–       har odiagnostiserade hjärn- eller ansiktsskador
–       har pacemaker, implanterad defibrillator eller någon annan implanterad metall eller elektronisk enhet
–       har/misstänker cancer på området som ska behandlas eller om du har odiagnostiserad smärta och tidigare haft cancer på området.

Trigeminusneuralgi och oftalmisk bältros gör ansiktsnerverna överkänsliga vilket kan göra användningen av MYND-migränbandet smärtsam.

Om du lider av blödarsjuka ska du vara försiktig. Stimulationen kan öka blodflödet på de stimulerade områdena.

Placera inte geldynorna på sprucken hud. Detta kan medföra risk för inflamation. 

 

GRAVIDITET- OCH FÖRLOSSNINGSSMÄRTOR

Det korta svaret är NEJ.

Även om vanliga TENS-apparater och TENS-apparater avsedda för förlossning fungerar enligt samma principer, är konventionella TENS-apparater inte avsedda att användas under förlossning.

Apparaterna har vissa viktiga praktiska skillnader:

BOOSTKNAPPEN
Vid sammandragningar är det viktigt att modern kan kontrollera apparatens funktioner snabbt, och sedan återställa styrkan lika snabbt när sammandragningen tar slut. Till skillnad från vanliga TENS-apparater har TENS-apparaten som är avsedd för förlossningar en särskild boostknapp som ändrar inställningarna snabbt när det behövs.

FÖRINSTÄLLDA PROGRAM
Våra TENS-apparater som är avsedda för förlossning har skilda program för förlossningens olika skeden. På dem kan du byta program med en knapp. Vanliga TENS-apparater skulle kräva ändring av flera olika inställningar under förlossningen, vilket kan vara svårt med tanke på den stressade situationen.

REGLERING AV EFFEKTEN
I flesta TENS-apparater regleras effekten separat för varje kabel. I Perfect MamaTENS regleras effekten i båda elektroderna för enkelhetens skull med samma knapp.

STORA ELEKTRODER
Förlossningssmärtan är mycket utbredd. Effektiv smärtlindring kräver därför att elektroderna täcker ett stort område. Om du inte använder de större elektroderna som medföljer Perfect MamaTENS, är smärtlindringen inte lika effektiv.

Kort sagt är Perfect MamaTENS mycket tryggare och enklare att använda under förlossning, eftersom de uttryckligen utvecklats för att svara gravida kvinnors behov och deras utmärkta smärtlindrande effekt under förlossning har bekräftats i kliniska test.

TRYGG, LÄKEMEDELSFRI METOD FÖR SMÄRTLINDRING UNDER FÖRLOSSNINGEN

TENS-apparaterna för förlossning anses vara en av de säkraste och mest effektiva moderna metoderna för att lindra smärta under förlossning. Barnmorskor rekommenderar användning av Perfect MamaTENS eftersom de är trygga att använda, erbjuder en naturlig och läkemedelsfri metod för smärtlindring och hjälper modern att hålla sig i rörelse under förlossningen. Detta i sin tur hjälper barnet att sjunka djupare i bäckenet och öppning av födelsekanalen.

FÖRLOSSNING

Apparaternas funktion baserar sig på TENS-metoden (dvs. transkutan elektrisk nervstimulering, på engelska Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Behandlingen lindrar smärta genom att a) hjälpa kroppen att frisätta naturliga smärtstillande ämnen (dvs. endorfiner) och b) genom att blockera förmedlingen av smärtsignaler till hjärnan.

Till skillnad från andra TENS-apparater har Perfect MamaTENS förinställda program som är utvecklade speciellt för att lindra förlossningssmärta.

Perfect MamaTENS har också en boost-funktion som modern kan använda för att snabbt öka effekten vid sammandragningar. Fyra elektroder placeras på ryggen: två direkt under behån och två i nedre delen av ryggen. Elektroderna sänder små elektriska impulser längs med ryggraden i syfte att blockera förmedling av smärtsignaler under förlossningen.

VARFÖR ANVÄNDA PERFECT MAMATENS?

– trygg för både mamman och barnet
– läkemedelsfri
– rekommenderas av barnmorskor och läkare
– lättanvänd
– TENS-behandling hjälper nio av tio kvinnor under förlossning
– du har full kontroll över förlossningen
– du kan använda apparaten från förlossningens början till slut; lindrar smärta på vägen till sjukhuset
– hjälper mamman att hålla sig i rörelse
– kan tryggt användas tillsammans med annan smärtlindring såsom lustgas eller petidin
– lämpar sig också för smärtlindring efter förlossningen
– kan användas för att lindra smärta efter episiotomi
– lämpar sig också för lindring av allmän ryggvärk efter graviditeten

Perfect MamaTENS baserar sig på TENS-behandling. Perfect MamaTENS leder en mild elström till fyra hudelektroder som placeras på ryggen. Vården lindrar smärta på två olika sätt: den frigör kroppens naturliga smärtstillande ämnen, dvs endorfiner och blockerar smärtsignaler till hjärnan. Stimulationen får musklerna att slappna av, vilket i sin tur lindrar smärta. Upp till nio av tio kvinnor finner att TENS-behandling hjälper och lindrar smärta vid förlossning.

Perfect MamaTENS har tre förinställda program som är utvecklade för att bidra med smärtlindring i förlossningens alla faser. Därtill har Perfect MamaTENS en BOOST-knapp som ökar smärtlindringen under sammandragningar.

 • Du lär känna apparaten innan förlossningen
 • Du får en ny och fungerande apparat inför din stora dag
 • Förmånligt pris
 • Snabb och fri leverans
 • Perfect MamaTENS kan användas redan under graviditeten för till exempel ryggont
 • Perfect MamaTENS går att använda även efter graviditeten för övriga ryggsmärtor
 • Du behöver inte fundera på att lämna tillbaka apparaten
 • Om barnkvoten är full, har apparaten ett bra andrahandsvärde

Barnmorskor rekommenderar användning av Perfect MamaTENS speciellt för säkerheten. Perfect MamaTENS är trygg både för mamman och barnet. Dessutom hjälper Perfect MamaTENS mamman att hålla sig på benen under förlossningen vilket underlättar förlossningen.

Upp till 90% av kvinnor som använt Perfect MamaTENS säger sig fått smärtlindring av apparaten.

Perfect MamaTENS rekommenderas att inte användas före graviditetsvecka 37 eftersom möjliga inverkningar på fostrets utveckling inte är kända.

Efter graviditetsvecka 37 kan du tryggt använda Perfect MamaTENS för lindring av ryggsmärtor och smärtor under förlossningen.

Perfect MamaTENS kan användas efter förlossningen för till exempel smärtlindring efter kejsarsnitt eller för att lindra smärta på grund av sprickor i mellangården. Med apparaten kan du också behandla allmänna ryggsmärtor efter graviditeten.

Det har inte konstaterats att användning av Perfect MamaTENS skulle medföra några biverkningar. Smärtlindrarens användning för förlossningssmärtor är tryggt för både mamman och barnet. Tack vare detta rekommenderar barnmorskor användning av Perfect MamaTENS vid förlossningar.

ANVÄND INTE Perfect MamaTENS:

– om du har opererat in en pacemaker (eller har arytmi) eller någon annan elektronisk medicinsk apparat
– om du har eller misstänks ha epilepsi eftersom stimuleringen kan sänka tröskeln för anfall
– under de första tre månaderna av graviditeten
– på magen under den senare delen av graviditeten
– när du kör, när du använder maskiner eller utför andra uppgifter som kräver god behärskning av dina rörelser
– för att lindra eller täcka odiagnostiserad smärta.
– om du har eller misstänks ha en cancertumör på behandlingsområdet eller om du har odiagnostiserad smärta och tidigare behandlad cancer

TENS-apparater kan inte användas med vissa andra medicinska övervakningsenheter, som använder liknande elektrodplattor eftersom övervakningsenheten kan störas eller få fel signaler.

ENDOMETRIOS- OCH MENSVÄRK

Ova Plus är menad för att lindra mensvärk och smärtor orsakade av endometrios. Därtill kan Ova Plus användas för att behandla sekundär mensvärk (sekundär dysmenorré). Sekundär mensvärk är värk som orsakas av någon sjukdom, till exempel bäckeninflammation eller myom. Ova Plus är också en effektiv smärtlindrare mot svår mensvärk. Med hjälp av Ova Plus kan du minska behovet av smärtstillande läkemedel.

Ova Plus -smärtlindraren kan användas så ofta som den behövs. Eftersom Ova Plus är så liten och behändig kan den lätt gömmas under kläderna och då användas hela dagen vid behov. På det här sättet kan du njuta av kontinuerlig, medicinfri smärtlindring och leva ett normalt, vardagligt liv. Med hjälp av Ova Plus effektiva smärtlindring har våra kunder till exempel kunnat gå till jobbet, fastän de vanligtvis lider av svår endometriosvärk.

Ova Plus -smärtlindraren baserar sig på TENS-metoden; istället för att minska livmoderaktiviteten hjälper Ova Plus kroppen, att på egen hand bearbeta smärtsignaler. Ova Plus leder en mild elström via två elektroder som man sätter fast på nedre delen av magen. Stimulationen får musklerna kring livmodern att slappna av, vilket lindrar smärta.

Behandlingen inverkar på tre olika sätt:

 1. Blockerar smärtsignaler till hjärnan genom att aktivera  smärtporten
 2. Elen stimulerar kroppens egen endorfinproduktion, vilket höjer smärtgränsen
 3. Stimulerar och hjälper ihopdragna muskler att slappna av

Det krävs lite tid innan smärtlindringen som Ova Plus medför börjar verka. Därför rekommenderas det att använda apparaten i åtminstone 30 minuter varje användningstillfälle. Om smärtan inte lindras tillräckligt under 30 minuter kan du pröva ett annat program eller flytta elektroderna. Ova Plus har fyra förinställda program som är numrerade på skärmen; 0, 1, 2 och 3. Programmen skiljer sig från varandra och lindrar smärta på olika sätt. Det är därför viktigt att pröva alla fyra programmen, för att veta vilken som passar bäst för just dig.

Ova Plus -smärtlindraren erbjuder effektiv, trygg och medicinfri smärtlindring och är därför att bra medel mot svår mensvärk. Genom att lindra mensvärk möjliggör Ova Plus att du kan leva ett normalt vardagsliv.

Genom medicinska studier har TENS-behandling som Ova Plus erbjuder, bevisats lindra mensvärk mycket effektivt och utan biverkningar som trötthet eller illamående, till skillnad från många smärtstillande mediciner.

Vanligtvis då vi talar om mensvärk talar vi om primär mensvärk, också kallad primär dysmenorré. Primär mensvärk orsakas inte av något speciellt och cirka 9 av 10 kvinnor lider av det. Primär mensvärk känns vanligtvis som krampaktig smärta i nedre magen under mens. Smärtan kan även stråla till ryggen och låren.

Sekundär mensvärk, eller sekundär dysmenorré, är däremot ovanligare än primär mensvärk. Sekundär mensvärk är värk som orsakas av någon sjukdom, till exempel bäckeninflammation eller myom. De huvudsakliga symptomen på sekundär mensvärk är samma som för primär mensvärk; krampande smärta i nedre magen under mens. För vissa som lider av sekundär mensvärk börjar symptomen redan några dagar innan mensen börjar och fortsätter under hela mensen. Till sekundär mens hör också ofta andra symptom som: oregelbunden mens, mellanblödningar, smärta vid samlag och smärta mellan mensen.

Båda typerna av värk kan effektivt lindras med Ova Plus -smärtlindraren.

Endometrios är en vanlig gynekologisk sjukdom i livmoderslemhinnan. Den förekommer hos cirka 10% av kvinnor i fertil ålder. Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Vävnader kan förekomma till exempel i livmodern, äggstockarna eller mellan slidan och anus. Dessa kolonier av endometrios reagerar på menstruationscykeln och orsakar en kronisk inflammationsreaktion. Orsaken till endometrios är okänd, men den är delvis ärftlig. Eftersom sjukdomen är beroende av östrogen slutar den naturligt i klimakteriet.

Endometrios kan inte botas helt men symptomen kan lindras, med hjälp av värkmedicin, p-piller och TENS-apparater. Värktabletter och p-piller minskar dock livmodersmusklernas aktivitet.

Ova Plus -smärtlindraren baserar sig på TENS-metoden och istället för att minska livmoderaktiviteten hjälper Ova Plus kroppen, att på egen hand bearbeta smärtsignaler. Ova Plus är därmed mycket effektiv och metoden är helt naturlig. Användning av Ova Plus medför, till skillnad från många smärtstillande läkemedel, inga bieffekter och är helt trygg att använda.

Mensvärk kan lindras med den vanliga TENS-apparaten menad för muskel- och ledvärk. Andra TENS-apparater är dock till storleken större så de är svårare att gömma diskret, under kläderna.

Eftersom programmen på Ova Plus -smärtlindraren är utvecklade speciellt för mens- och endometriosvärk, kan Ova Plus vara effektivare än de vanliga TENS-apparaterna.

Om du utöver endometrios- och mensvärk lider av andra problem i bäckenbotten, och skulle behöva stärka det, rekommenderar vi Unicare-bäckenbottentränaren. Unicare är en mångsidig bäckenbottentränare som erbjuder ett lätt, effektivt och tryggt sätt att stärka bäckenbotten samt behandla urininkontinens. Tack vare PAIN-programmet passar Unicare också för vård av endometrios- och mensvärk. När du beställer Unicare, medföljer hudelektroder som är menade för lindring av endometrios- och mensvärk.

Om du söker ett hjälpmedel för endast endometrios- och mensvärk rekommenderar vi Ova Plus -smärtlindraren. Ova Plus är specifikt utvecklad för att lindra endometrios och mensvärk, tack vare att Ova Plus är mycket liten i storlek är den lätt att gömma under kläderna. Ova Plus fyra olika smärtlindringsprogram (Unicare har ett) gör så att den till sina egenskaper också är mångsidigare för just endometrios- och mensvärk.

ANVÄND INTE Ova Plus -smärtlindrare:

– om du har opererat in en pacemaker (eller har arytmi) eller någon annan elektronisk medicinsk apparat
– om du har eller misstänks ha epilepsi eftersom stimuleringen kan sänka tröskeln för anfall
– under de första tre månaderna av graviditeten
– på magen under den senare delen av graviditeten.
– när du kör, när du använder maskiner eller utför andra uppgifter som kräver god behärskning av dina rörelser
– för att lindra eller täcka odiagnostiserad smärta
– om du har eller misstänks ha en cancertumör på behandlingsområdet eller om du har odiagnostiserad smärta och tidigare behandlad cancer

TENS-apparater kan inte användas med vissa andra medicinska övervakningsenheter, som använder liknande elektrodplattor eftersom övervakningsenheten kan störas eller få fel signaler.

TRÄNING OCH REHABILITERING

EMS-behandling, det vill säga elektrisk muskelstimulering, har använts framgångsrikt i decennier för medicinsk rehabilitering och för att stödja träning av idrottare.

Med EMS uppnås intensiv och effektiv muskelkontraktion vilket leder till utmärkta träningsresultat och snabb utveckling.

Inom rehabilitering används EMS-behandling vid behandling av många typer av muskel- och skelettbesvär. Om det perifera nervsystemet är i ordning, kan motoriska svar uppnås med hjälp av elektrisk stimulering även hos patienter vars förmåga att frivilligt aktivera sina muskler är försvagad eller saknas.

De centrala och perifera nervsystemen styr muskelaktiviteten genom att skicka dem elektriska stimuli. Vid EMS-behandling stimuleras en specifik muskelgrupp genom att skicka elektriska impulser genom huden. Muskler reagerar på olika sätt beroende på styrkan på den elektriska strömmen och impulsernas varaktighet och frekvens.

Olika behandlingsfrekvenser

Olika frekvenser ger olika effekter i muskeln.

Låga (1–10 Hz) frekvenser i kombination med lång impulstid har en renande och avslappnande effekt eftersom de orsakar enskilda sammandragningar. Detta förbättrar muskelns blodcirkulation och avlägsnar metaboliskt avfall (lymfvätskecirkulation). Syretillförseln till muskeln förbättras.

Mellanfrekvenser (20–50 Hz) kan belasta muskeln avsevärt och därmed utveckla muskelns struktur. Detta sker genom snabba upprepade sammandragningar.

Fördelar med EMS-behandling

Användningen av EMS-teknik kan påskynda framstegen i patientens behandlingsprogram. Metoden är enkel och lämplig att använda både på kliniker och i hemmet.

Framgångsrika idrottare runt om i världen har upptäckt fördelarna med EMS-behandling, såsom förbättring av den lokala blodcirkulationen och ökningen av muskelfibrernas storlek. EMS hjälper också att öka användarens syreupptagningsförmåga, ämnesomsättning och energiförbrukning.

Behandlingstid och behandlingsintervall

Längden på alla program är justerbar. Beroende på muskelgrupp och patientens situation kan längden på EMS-behandlingen variera mellan 15 och 60 minuter. Behandlingen ges minst två gånger i veckan, vid behov även flera gånger om dagen.

Prata med läkare innan du påbörjar EMS-behandling för få veta mer om din situation och vilken behandling som är rätt för dig.

EMS-behandling används tillsammans med andra former av fysioterapi och ska alltid kombineras med aktiv muskelrörlighet, styrka, koordination och funktionsträning.

Inom muskelkonditionsträning erbjuder EMS många möjligheter: den är lämplig för uppvärmning, styrketräning, utveckling av snabbhet, styrka och uthållighet, och hjälper till att återhämta sig och återhämta sig från skador. Metoden är vida känd och är ett utmärkt komplement till vanlig träning.

EMS-behandling används vanligtvis för följande ändamål, bland annat:

 • neuromuskulär facilitering
 • muskelträning
 • sakta ner/förebygga muskelatrofi/degeneration
 • förebyggande av postoperativ muskelsvaghet
 • minska spasticitet
 • bibehålla eller förbättra rörelseomfång
 • rehabiliteringsträning för partiell nervskada i det perifera nervsystemet, om det finns tecken på återhämtning av innervation
 • behandling av skolios
 • behandling av retentionssvårigheter

I vårt produktsortiment finns en apparat som kombinerar både TENS- och EMS-teknik. Denna apparat är därför överlägsen att stödja träning eller rehabilitering. Läs mer om Sports TENS.

EMS- och TENS-apparater kan användas i olika faser av muskelträning- och rehabiliteringsprocesser. EMS är en metod som både vårdpersonal och idrottare anser vara en effektiv metod för muskelrehabilitering. EMS-behandling kan användas för att förbättra muskeluthålligheten och förebygga skador. Med TENS-inställningar, å andra sidan, kan muskelsmärtor lindras orsakade av skador eller överdriven träning.

Hur hjälper EMS-behandlingen?

 • muskeluthållighet och prestationsförmåga förbättras
 • möjliggör muskelträning för att stärka specifika muskler eller muskelgrupper och forma kroppen
 • erbjuder mångsidiga träningsmöjligheter (uppvärmning, styrka, snabbhet och uthållighetsträning samt återhämtning)
 • hjälper till med rehabilitering av idrottsskador
 • förhindrar muskelförtvining
 • förbättrar blodcirkulationen

EMS-apparaten orsakar starka och effektiva muskelsammandragningar genom att stimulera musklerna elektriskt genom elektroder placerade på huden. Stimulering riktar sig mot nerverna som styr vissa muskler. Muskelsammandragningarna som orsakas av apparaten tränar om musklerna, vilket förbättrar deras effektivitet och kondition.

Hur hjälper TENS-behandlingen?

Vid TENS-behandling stimuleras nerverna under huden via elektroder med mycket små och trygga elektriska signaler. Detta lindrar smärta på två olika sätt: det får kroppen att frigöra naturliga smärtlindrande ämnen, det vill säga endorfiner, och det blockerar överföringen av smärtsignaler i nervsystemet.

TENS-behandling kan antingen avsevärt lindra eller helt förhindra nästan all smärta som orsakas av idrottsskador.

Hur hjälper massageprogramen?

Massageprogrammen har en avslappnande effekt och främjar återhämtning. Att koppla av musklerna tar bort muskelspänningar, lindrar symtomen på muskeltrötthet och påskyndar muskelåterhämtningen efter hård träning.

Det är viktigt att alla muskelproblem diagnostiseras av en professionell innan EMS-behandling påbörjas.

Om du använder EMS-behandling för att stärka friska muskler, se till att inte använda för mycket stimulering eller för långa behandlingstider innan dina muskler vänjer sig vid påfrestningen.

Överdriven eller långvarig användning kan skada musklerna. Belastningen ska alltid ökas gradvis. Om stimuleringen känns smärtsam, minska effekten eller sluta använda apparaten.

EMS-behandling kan inte användas om
– du har en pacemaker eller allvarliga rytmstörningar
– du är gravid
– du har epilepsi
– du har eller misstänker en cancertumör i behandlingsområdet eller om du har odiagnostiserad smärta och tidigare behandlad cancer

BEHANDLING AV NAGELSVAMP

Det kan vara svårt att veta vad problemet med din nagel är. Nagelsvampen i sig förorsakar ingen smärta utan ses ofta endast som ett kosmetiskt besvär, där nagelns färg påverkas och ofta får en mer gulaktig ton. Efter ett tag kan nageln även bli tjockare, och det är ofta då du börjar märka att det är mindre plats i din sko och att det börjar göra ont när du går. Symptomen kan även visa sig genom att din nagel blir mjuk och skör, och om man har otur kan nageln till sist ramla av.

Vi börjar med den fråga som ofta kommer först: Varför? Nagelsvamp är, precis som det låter, en svamp som angriper nageln. Den påverkar produktion av hudceller, vilket gör att nageln kan bli tjockare och deformerad. Detta kan med tiden förorsaka stor smärta och påverka din vardag.

Symptom kan variera från person till person, men nagelsvampen är känd för sitt fula utseende. Nageln kan bli tjockare och deformerad vilket med tiden kan förorsaka stor smärta.

Om du har en aktiv livsstil och idrottar mycket befinner du dig i miljöer där nagelsvamp kan förekomma. Svampen trivs nämligen i svettiga skor och strumpor, och den varma, mörka och fuktiga miljön som uppstår när man är aktiv gör att svampinfektionen kan frodas.

Den kan även smitta mellan människor och det gör den framför allt om det finns fuktiga golv där många går barfota. Om du ofta befinner dig i sådana miljöer så är det viktigt att se till att fötterna är rena och torra för att minska risken för nagelsvamp. Ett tips kan vara att alltid ha ett par rena strumpor nära till hands så att du kan byta vid behov.

Önskar du att läsa mer om nagelsvamp och fotsvamp finns det information att hämta på bland annat vårdguidens hemsida. Här kan du läsa om olika typer av svampinfektioner men även specifik information angående nagelsvamp, symptom samt behandling av nagelsvamp.

Fingrar och tår är det vanligaste ställena som det uppstår, men nagelsvamp kan lätt leda till fotsvamp på sikt. Du kommer då se hur huden runt omkring börjar klia, blir röd och spricker. Detta kan bli ett långvarigt problem om du inte behandlar det på rätt sätt. Obehandlad svampinfektion kan i värsta fall sprida sig till och med till könsorganen och förändras till ljumsksvamp.

Nu vet vi vad som är det värsta som kan hända, så om du sitter med en obehandlad nagelsvamp som du vill råda bot på så är det nu du ska läsa vidare. Vad är det bästa sättet att behandla nagelsvamp ­– huskur, krämer eller behöver en läkare kolla på det? Detta beror självklart på hur allvarligt problemet är och hur mycket det påverkar dig i din vardag.

När man först upptäcker att man har problem med en nagel så är det många som använder nätet för att hitta svar. Ofta undersöker man möjligheterna för vad man kan göra själv och då är det ofta huskurer som är första valet. När det kommer till nagelsvamp så är ättika en beprövad metod.

Eftersom många har ättika hemma så är det ett enkelt sätt att försöka lösa problemet, men ofta så behövs det lite mer för att få bot på problemet. Om du misstänker att du har nagelsvamp lönar det sig att söka vård och besöka en vårdcentral för att vara säker på att du får rätt behandling och inte provar en massa receptfria läkemedel i onödan.

Ofta kan problemet lösas med orala eller utvärtes läkemedel och du kan på så sätt bota nagelsvampen fort. Om infektionen inte sprider sig eller förorsakar smärta kan läkaren även rekommendera att endast följa upp hur den utvecklas, men så har du fått ett par kunniga ögon som har kollat på problemet och du behöver inte oroa dig för att det är något värre.

Några få konkreta tips för dig som brottas med nagelsvamp och fotsvamp är att:

 • Tvätta fötterna och se till att hålla dem torra
 • Byta strumpor regelbundet
 • Tvätta dina strumpor vid 60 grader
 • Undvika trånga skor

Vad är lösningen?

Problemet försvinner oftast inte av sig själv, men det blir nödvändigtvis inte värre. Om du inte lider av din nagelsvamp kan det räcka att endast förbättra utseendet på nageln och det kan du enkelt göra hemma. Tenscare har utvecklat en ny produkt som bekämpar nagelsvampens synliga besvär. Med Nailit blir du av med nagelsvampens synliga besvär för gott.

Nailit är en ny generation av laserenheter som du kan använda för att behandla nagelsvampens ytliga besvär i hemmets trygga ramar. Apparaten är lätt, säker och effektiv att använda – så att du kan lyckas bota nagelsvamp fort i hemmets trygga ramar!

Det kan vara svårt att bli av med nagelsvamp, då salvor ämnade för självbehandling ofta visar sig vara ineffektiva för att bota nagelsvamp. Svampmediciner kan även medföra oönskade biverkningar och skadliga läkemedelsinteraktioner.

Laservård anses däremot vara ett av de effektivaste sätten att behandla nagelsvampens synliga besvär. Användning av Nailit är även helt säkert och biverkningsfritt.

Det är tryggt att använda Nailit. Användning av laserprodukter i klass 1M ska vara helt smärtfritt och fritt från biverkningar samt skador.

Uppskattad tid för synlig förbättring är 3 till 6 månader. Effektiviteten kan variera från person till person.

Nej du kan inte bränna dig. Användning av en Klass 1M laserenhet skall vara smärtfri och utan biverkningar eller skador.

Nailit ska användas dagligen i 7 minuters tid på varje drabbat finger eller tå.

Nailit använder sig av en kombination av infraröd- och blåljusstrålning. Lasern dödar den ytliga svampen, förbättrar utseendet på nageln och hjälper den friska nageln att växa.

Vi rekommenderar inte användning av Nailit på naglar med nagellack. Nailit ska endast användas på rena naglar.

Barn över 8 år kan använda Nailit, dock skall barn under 18 år använda Nailit endast under uppsikt av vuxna.

Användning av Nailit är trygggt och smärtfritt och har inte visat sig orsaka några som helst skade- eller biverkningar för användare. Om du ändå får oväntade biverkningar, som till exempel klåda, inom 48 timmar efter användning av Nailit ska du uppsöka läkarvård och inte använda Nailit innan du kollat upp detta.

Använd INTE Nailit nära livmodern under graviditet. 

Använd INTE Nailit om du:

–       lider av solorsakade brännskador

–       vårdas medicinskt för sjukdomar som medför ljuskänslighet

–       använder mediciner för ljuskänslighet

TILLBEHÖR

Hudelektroder fästs oftast på de punkter, där smärtan är som värst.

Elektroderna kan också fästas på olika akupunkter nära smärtkällan. De effektivaste och behagligaste punkterna hittas bäst genom att pröva sig fram.

Då du placerar elektroderna kan du också använda dig av dermatomer. Dermatomer är nerver som går från en viss kota i ryggraden till ett specifikt ställe på kroppen. TENS-stimulation på dermatomiska punkter minskar smärta på de ställen nerverna går till.

Det lönar sig att flytta på hudelektroderna och pröva sig fram, så att du hittar den effektivaste smärtlindringen och de ställen som känns bra just för dig.

Ladda ner instruktioner för placering av elektroder för TENS-behandling.

 

Hudelektroderna ska i regel fästas nära muskelns motoriska nerv för att få bäst effekt av elimpulserna som apparaten skickar genom huden. Impulserna är justerbara och kan ändras under vården. Det är viktigt att elektroderna är rätt placerade.

För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att elektroderna placeras rätt. Musklerna aktiveras på bästa sätt om elektroden stimulerar muskelns motoriska nerv.

Vanligtvis används bipolarteknik i EMS-vård, det betyder alltså att två elektroder placeras på muskeln. Den ena elektroden (oftast den med svart kabel) placeras på muskelns motoriska nerv och den andra cirka 10 cm ifrån på samma muskel.

Motoriska punkten är den punkt på muskeln som är närmast den punkten där nerverna går in i muskeln. Genom den motoriska punkten går det lätt att stimulera muskeln.

Genom att lokalisera den motoriska punkten, uppnås den renaste och behagligaste muskelsammandragningarna. Punkterna hittas med hjälp av muskelkartor (se nedan).

Flytta på elektroderna för att hitta den platsen där muskelsammandragningarna känns som allra renast. Stora muskelgrupper kan behöva tvåkanalstimulation, alltså användning av fyra elektroder samtidigt.

Stäng av TENS-apparaten innan du tar bort elektroderna från huden. Dra inte elektroderna från kabeln eftersom detta kan söndra kabeln. Observera att elektrodkablarna ska hanteras försiktigt och inte till exempel böjas eller lindas runt apparaten.

Elektrodernas gelyta är vattenbaserad och kan därför torka ut. Mellan användningarna ska elektroderna förvaras fästa på en plastremsa i en egen återförslutningsbar påse, på en sval plats skyddad från solljus.

Om elektroden blir torr, spraya vatten på elektrodens vidhäftande yta eller sprid en droppe vatten på elektrodens yta med fingertoppen. Vänta cirka 10 minuter tills elektrodens klibbighet återhämtar sig. Om elektroden blir för blöt och klibbig, ställ den i kylen några timmar med klibbsidan uppåt.

Elektrodernas livslängd varierar beroende på hudens tillstånd och hur elektroderna förvaras. Elektroderna kan vanligtvis användas 10 till 20 gånger. När de inte längre fastnar på huden och klibbigheten inte kan återställas måste de bytas ut.

Att lagra elektroderna korrekt har en betydande inverkan på elektrodernas livslängd. Efter användning ska elektroderna genast fästas ordentligt på sin plastremsa. Om elektroderna till exempel kommer i kontakt med luft under en längre tid torkar de ut och fastnar inte längre på huden.

Om elektroderna inte fastnar kan du lägga en liten mängd vatten på elektrodens självhäftande yta och sprida vattnet med fingret. En liten mängd vatten hjälper elektroden att fästa starkare på huden. Elektroderna kan fästa bättre på huden om du lägger dem i kylskåpet en stund.

 

1. Gå på toaletten innan behandlingen påbörjas.

2. Se till att apparaten är avstängd (OFF) innan du sätter in elektroden.

3. Sprid ut ett vattenbaserat glidmedel, te.x. Go Gel-glidmedel, på vaginalelektrodens metalldelar och dess spets eller använd lite vatten och för in den i slidan som du skulle föra in en tampong, tills endast plastflänsen på elektrodens ända är utanför kroppen. Elektroden är på plats när flänsen på dess ände är mot huden. Elektroden sätter sig automatiskt i ett läge där den bredaste delen av länken är horisontell.

4. Placera dig under behandlingen till exempel i en bekväm sittställning eller ligg med böjda knän. Du kan också sitta på en rullad handduk för att få låren i en position där elektroden inte kan falla ut.

 

Båda elektroderna i guld i vårt sortiment, är avsedda för nickelallergiker och kan användas med alla våra bäckenbottentränare.

Liberty Loop -vaginalelektroden i guld är identisk i form med den mest populära vaginalelektroden i vår kollektion, Liberty Loop -vaginalelektroden.

Om stimuleringen med bäckenbottentränaren känns ensidig med Liberty Loop- eller Liberty Basic -vaginalelektroden rekommenderar vi att du införskaffar dig Vaginalelektroden i guld med runda kontaktskivor. Beroende på hur nerverna går i din kropp, kan kontaktskivor på två olika sidor av elektroden orsaka en ensidig känsla. Därför kan de runda kontaktskivorna göra att stimuleringen känns jämnare med denna elektrod.

Vaginalelektroden i guld med runda kontaktskivor är något längre men smalare än Liberty Loop -vaginalelektroden i guld. Elektroden behöver dock inte sättas in helt i slidan, det räcker att elektrodens kontaktytor i guld är inne i slidan. Många upplever att vaginalelektroden är mest bekväm att använda i liggande ställning.

BETALNING I VÅR BUTIK

Vi använder Klarna som betalningsförmedlare. Klarna erbjuder en mängd olika betalningsalternativ. Utöver nätbanksbetalningen kan du betala med bank- eller kreditkort direkt vid beställning, eller välja att betala inom 30 dagar med faktura.

Du kan välja en faktura eller delbetalning som betalningssätt. Även i detta fall fungerar Klarna som betalningsförmedlare.

Klarna kontrollerar din kreditvärdighet med hjälp av ditt personnummer och ger dig därmed bredare betalningsmöjligheter. Om du inte vill uppge ditt personnummer kan du betala med kort eller BankID.

Så snart vi accepterat annulleringen eller returneringen kommer Klarna att annullera fakturan eller återbetala din betalning. Returen syns i Klarna-appen direkt.

Du kan betala ditt köp när som helst efter att ha fått ett mejl från Klarna med betalningsinformation. Betala för din beställning genom att följa instruktionerna i mejlet eller Klarna-appen.

Om du har betalat din beställning med kort kommer återbetalningen att återföras till samma kort. Om du inte har betalat räkningen ännu, kommer återbetalningen att minska räkningen eller annullera den helt.

Kontakta Klarna. Klarnas supportsida har en omfattande lista med vanliga frågor, livechat och uppgifter om hur du når dem per telefon.